WEEKLY UPDATE

Een heel bewogen week is een understatement om dit rapport te beginnen. Er waren enkele belangrijke momenten die de financiële (cannabis) markten op en neer deden bewegen. De weken daarvoor waren er ook nog de CATAC-aandelen Cronos en Aphria die het voortreffelijk deden waarop de koers de hoogte inklom met respectievelijk 9,5% en 40%, wat meteen ook goed nieuws was voor de CATAC-etf. Deze week volgden opnieuw cijfers van twee andere CATAC-aandelen maar eerst en vooral was er de bekendmaking van de kwartaalcijfers van TGOD (The Green Organic Dutchman), deze bleken slecht tot zelf zeer slecht te zijn. 

TGOD kreeg een negatief operationeel resultaat te verwerken, naar onze mening het deel van de resultatenrekening waarbij een bedrijf valt of staat. Het operationeel resultaat vertelt iets over de kernactiviteit van het bedrijf, het is via dit resultaat dat een bedrijf potentieel kapitaal (particulieren, banken..) kan verkrijgen. Het operationele verlies bedroeg spijtig genoeg 31 miljoen CAD.

Nadat de koers van TGOD de laatste twee weken terug richting de 4 CAD ging, stuikte deze opnieuw in elkaar tot een wekelijks dieptepunt van 2,97 CAD. Op de laatste handelsdag van de week deed TGOD het opnieuw beter en wisten ze zicht te herstellen tot 3,15 CAD. Het zal afhangen van de langetermijnvisie van het bedrijf om de belegger al dan niet over de streep te trekken. 

Verder kregen ook nog twee andere CATAC-aandelen hun cijfers te horen, deze bleken ook vrij tot zeer slecht te zijn maar later meer hierover. Het belangrijkste event van deze week was ongetwijfeld het bereiken van de “inverted yield curve”. Dit wil zeggen dat de kortetermijn obligaties een hogere intrest uitkeren dan de langetermijn obligaties. In mensentermijnen betekent dit dat de markten een verdere intrestdaling zouden verwachten. Verder is het de afgelopen decennia ook een accurate voorspellingsfactor geweest voor een recessie. Deze week kelderde de grootste indexen en fondsen bij het horen van dit nieuws. De S&P 500, Dow 30 en FTSE 100 verloren respectievelijk 79, 702 en 183 punten, volatiliteit alom. 

Globaal gezien kunnen we wel de conclusie trekken dat de globale cannabismarkt er deze week op achteruit ging. Dit brengt ons dan ook bij de centrale vraag van deze week. 

Wie waren nu de vier grootste dalers van deze week?

1) Flowr Corporation (FLWR) 

Flowr corporation is een Canadees bedrijf actief in de cannabisindustrie. Het bedrijf oogst en verkoopt (medicinale) cannabis, dit onder meer via hun eigen website. Het was deze week een slecht verhaal voor flowr, het bedrijf kreeg ook zijn kwartaalcijfers te horen. Hierbij kan Cannabis Invest eigenlijk maar 1 slechte eigenschap aanduiden zijnde de negatieve EBITDA die het bedrijf heeft verwezenlijkt.

Deze steeg van 1,84 miljoen CAD van vorig jaar dezelfde driemaandelijkse periode tot 4,69 miljoen CAD dit jaar. Hierdoor daalde de aandelenkoers van 4 CAD naar 2,92 CAD wat een daling van 27% inhoudt. 

2) Tilray (TLRY) 

Tilray is al enorm bekend geworden onder de (cannabis) belegger mede door het feit dat bij de introductie van Tilray het aandeel de weken daarop explodeerde tot liefst 300$/aandeel. Nadien werd beslist om Tilray (na een verdere daling) op te nemen als CATAC-aandeel samen met Cronos, Aphria, Aurora en Canopy Growth in de CATAC-etf. De CATAC-etf leed hier deze week dan ook enorm onder, de etf daalde van $ 41,53 naar $36,53 wat een daling van 12,05% inhoudt. Deze daling was voornamelijk te wijten aan de slechte cijfers van Tilray en Canopy. 

Tilray gaf deze week dus zijn cijfers bloot en deze zijn in één zin uit te leggen, goede omzetcijfers MAAR slechte winstcijfers. De omzet steeg tot bijna $ 46 miljoen wat vier keer zoveel is als dezelfde periode van één jaar geleden. Het bedrijf wist 5 588 kg te verkopen wat ook bijna een verviervoudiging is ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar toen het 1 514 kg wist te verkopen. 

Nu we de positieve omzetcijfers van Tilray kennen, moeten we er meteen ook de slechte resultaten bij vermelden. Desondanks de positieve omzet wist het bedrijf geen winst te maken, straffer ze maakte meer verlies dan vorig jaar in dezelfde periode. Het verlies steeg van $ 12.8 miljoen naar $ 31.2 miljoen. 

Het aandeel zakte woensdag dan ook van $ 46.02 naar $ 39.12. Vrijdag wist Tilray opnieuw meer dan 10% te zakken nadat analist Gordon Johnson, die in beleggerskringen als een belangrijk individu wordt aanschouwd, had gezegd dat Tilray maar $ 4 dollar zou waard zijn op basis van hun ‘liquidation value’. 

Het lijkt erop dat Tilray zich zal moeten gaan herbronnen en duidelijk naar de aandeelhouders toe moet gaan communiceren hoe ze denken om te springen met de toekomst. Het voordeel is wel dat in oktober er de edibles aankomen en Tilray hier ook zijn graantje van zal kunnen meepikken. Zoals reeds gezegd mocht het deze week dus niet baten voor Tilray en daalde koers van $ 42,57 naar $ 31,31 wat een daling van 26,45% inhoudt. 

Voor wie het aandeel niet kent, Tilray doet aan verticale integratie binnen de cannabisindustrie. Zij verrichten onderzoek naar cannabis en verder kweken en distribueren ze ook cannabis. Hun hoofddoel is, via het voortbrengen van de legalisering van cannabis, wereldleider worden in deze groene industrie. Een klein weetje is dat Tilray de eerste GMP-certifed medicinale cannabiskweker werd.

3) EVIO Inc (EVIO)   

Evio is al enkele keren in zowel de weekly losers als winners terechtgekomen. Indien we het zesmaandelijks verloop van Evio analyseren merken we op dat ze startten aan $ 0.53/aandeel om vervolgens tot $ 0.82/aandeel te stijgen op enkele dagen de tijd, dit is tevens het hoogste punt wat het de laatste zes maanden bereikt heeft. 

Nadien ging het sinds begin maart tot eind juni naar een absoluut dieptepunt van $0.21/aandeel, dit is dan ook tevens het laagste punt van de laatste zes maanden. Op dit laagste punt ging de koers opnieuw gaan “exploderen” naar hun bijna zesmaandelijks hoogtepunt van $ 0.82/aandeel. 

Fundamenteel gezien is er geen nieuws die deze week een bepaalde invloed kan gehad hebben op Evio. De conclusie die hierbij kan gevormd worden is niet meer dan deze dat het een uiterst volatiel aandeel is. Dat heel grote lows en highs heeft. Net zoals deze week waarbij het aandeel daalde van 0,77 naar 0,5953 wat een daling van 22,69% betekent. 

Evio is een Amerikaans aandeel, het specialiseert zich in analytische testen en adviesdiensten die gelieerd zijn aan de cannabisindustrie. Op hun website claimen ze de nationale toeleverancier te zijn van noemenswaardige testen welke een hoogwaardig kwaliteit binnen de agrarische en biomedische industrie voorzien. 

4) Canopy Growth Corporation (WEED) 

Het andere CATAC-aandeel Canopy daalde deze week ook aanzienlijk. Net als Tilray maakte het ook zijn kwartaalresultaten bekend. Net zoals bij Tilray kende Canopy wel een stevige stijging inzake hun omzet dat piekte op CAD 90.5 miljoen wat voornamelijk kwam uit de verkoop van hun 41 000 kg cannabis dat werd geteeld. Om een kleine vergelijking te making, dit cijfer lag in kwartaal 1 nog maar op 9 600 kg. Hun verlies steeg van CAD 91 000 naar CAD 1.3 miljoen wat maar liefst een verlies van CAD 3.70/aandeel is, dit cijfer op zich is al heel slecht en dit wordt nog slechter als we er de voorspelling van CAD 0.38/aandeel erbij zouden nemen. 

We zien dan ook dat Canopy deze week op hun zesmaandelijks laagste punt komt te staan wat $ 28.11 is. Zes maanden geleden stond de prijs nog rond de $ 45, dit is bijna een halvering van hun koers. Opnieuw heeft Canopy, net als Tilray, het voordeel dat de legalisering van de edibles eraan zitten te komen en biedt het opnieuw een mogelijkheid om beter te doen dan dit kwartaal. Hoewel dat de winsten uit de edibles pas zullen verrekend zijn in hun vierde kwartaal wat ergens in midden februari zal zijn. Het aandeel daalde deze week van CAD 43,39  naar CAD 37,25, dit is een daling van 14,15%. 

Als algemene conclusie kunnen we nu formuleren dat van de vier CATAC-aandelen Aphria de primus van de groep was, Cronos het niet slecht heeft gedaan en dat Canopy en Tilray onderling om een prijs streden om ‘de zo slechts mogelijke cijfers’ voor te gaan leggen. De CATAC-etf is sinds zijn intrede enorm slecht geëvolueerd, toch kijkt Cannabis Invest nog altijd met veel genoegen uit naar de kwartaalcijfers van ’s werelds grootste cannabisproducten, Aurora. Hun kwartaalcijfers zullen bekendgemaakt worden tussen midden september en eind september, ongeveer een maand voor de algemene legalisering van de edibles waar elke cannabisbelegger enorm hard naar uitkijkt.  

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.