Wat is een Warrant?

Een warrant is een bepaald financieel product dat vergelijkbaar is met een optie. Een warrant geeft je het recht om 1 aandeel te kopen. Dit aandeel kan je kopen aan een vooraf afgesproken prijs. Je recht (om te kopen) heeft ook een bepaalde looptijd. (Bij opties wordt meestal gewerkt met een multiplier van 100, bij warrants vaak 1).

Een warrant heeft rechtstreeks of onrechtstreeks ook een bepaalde kostprijs. Stel dat je warrant je het recht heeft om een aandeel te mogen kopen aan $1, als je dan $0.20 betaald hebt voor de warrant dan is de eigenlijke aankoopprijs van het aandeel (als je de warrant effectief uitvoert) $1 + $0.20 = $1.20.

Ik wil een Warrant!

Warrants zijn zelden publiekelijk verhandelbaar. Vaak worden warrants op een andere manier uitgeschreven of gecreëerd.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld aan kapitaalverhoging starten bij bestaande aandeelhouders, indien zij daarop intekenen bestaat er een “model” waarbij de bestaande aandeelhouder intekent op nieuwe aandelen en per X nieuwe aandelen ook Y warrants ontvangt. Indien je geen bestaande aandeelhouder bent, kan je dus geen aanspraak maken op de nieuwe aandelen en dus ook niet op de warrants.

Bedrijven keren soms ook een deel van het salaris van de managers uit in de vorm van een bonus. Deze bonus bestaat dan vaker wel eens uit warrants (of vaak ook call opties). Die bonus wordt dan ten gelde gemaakt, na enkele jaren. Dit kan uiteraard tot zeer lucratieve meerwaarden leiden, maar vaak gaat die bonus ook in rook op.

Wat is een “Warrant Structuur”?

Stel dat er warrants open staan binnen een bepaald bedrijf. Al deze openstaande warrant-contracten hebben een bepaalde looptijd en een vooraf afgesproken prijs (waaraan een aandeel gekocht kan worden). Het aantal openstaande warrants is ook bekend.

Met al die informatie kan met een grafische voorstelling maken van de “Warrant Structuur”. Welke warrant-contracten kunnen wanneer uitgevoerd worden en tegen welke uitvoerprijs?

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Wat als een Warrant uitgevoerd wordt? Zorgt dit voor dilutie en wat is dilutie?

Indien een Warrant uitgevoerd wordt, dan wordt een nieuwe aandeel gecreërd. Uiteraard zorgt dit voor wat men “dilutie” of “verwatering” noemt. Indien er nieuwe aandelen aangemaakt worden, tegen het totaal aantal uitstaande aandelen, verhoogt dit het totale aantal aandelen. Dit heeft als gevolg dat jij, als aandeelhouder, een minder groot stukje van de taart overhoud.

Kan een Warrant vroegtijdig uitgevoerd worden?

Met vroegtijdig bedoelen we, voor de expiratiedatum van het warrant-contract. Sommige wel en anderen niet. Dit heeft te maken met de specificaties of eigenschappen van de warrant.

Een andere betekenis voor Warrant kennen we uit de geschiedenis en films, denk aan de westerns. Waar een sheriff een “warrant” of aanhoudingsbevel uitschrijft voor een voortvluchtig cowboy. Een “search warrant” is ook een bekende term uit de juridische en politionele wereld.

Hoe beïnvloeden Warrants de aandelenkoers?

Wat we regelmatig zien is wanneer de koers van een aandeel de uitvoerprijs van openstaande warranten bereikt, aandelen verkocht worden. De verkoop van aandelen zet een neerwaartse druk (verkoopdruk) op de aandelen.

De eigenaar van de warrants redeneert als volgt: “Ik verkoop aandelen (liefst met winst) rond de uitvoerprijs van mijn warrants, op die manier maak ik cash vrij. Indien het aandeel verder blijft stijgen, dan kan ik alsnog mijn warrants uitvoeren en de aandelen opnieuw inkopen aan een lagere prijs dan de hogere marktprijs van dat moment.”

Gaat het aandeel daarna opnieuw dalen, dan heeft men een deel toch nog aan een betere prijs kunnen verkopen. De warrants verlopen mogelijks waardeloos, maar opnieuw kan men dan nieuwe aandelen inkopen (indien gewenst) aan een lagere prijs.

Indien we vaak nieuwe warrants uitgeschreven zien worden, en de warrant-structuur significant is tegenover het huidige aantal uitstaande aandelen (common share of free float), dan moeten we hier als belegger toch indachtig voor zijn, zeker wat betreft aandelen die OTC noteren!

Bij welke bedrijven zien we veel warrant-activiteit?

Bij jonge bedrijven (startups) en waar het management een significant deel van de aandelen in bezit hebben, zien we vaak ook het fenomeen van een stevige warrant-structuur. In de financiële rapporten welke bedrijven regelmatig uitgeven kan men deze informatie vinden. Het loont zeker de moeite eens te snuisteren in deze data en te weten of er openstaande warrants zijn, welke uitvoerprijs en looptijd deze hebben.

Dus ook in de cannabissector, welke een jonge, groeiende sector is, zullen we wel eens vaker het fenomeen van warrants zien verschijnen.

Een voorbeeld uit de praktijk

In onderstaande casus wordt van een bestaand beursgenoteerd cannabis

bedrijf een spin-off gedaan. Dit zijn zaken die wel eens regelmatiger voorvallen op de beurs. De meest eenvoudige manier hoe een spin-off gedaan kan worden, is dat het oorspronkelijk aandeel mindert met de waarde van het aandeel van de spin-off. En u nadien 2 aandelen heeft in plaats van 1.

Stel dat u voordien 100 aandelen hebt van het bedrijf XYZ die $50 noteren. Dan zal u nadat de spin-off plaats vond, 100 aandelen hebben van het oorspronkelijke bedrijf. Deze zijn nu bijvoorbeeld $40 waard zijn. En 100 aandelen van het spin-off bedrijf met een waarde van $10 ($50 – $40).

Bovenstaande casus zit iets ingewikkelder in elkaar. In eerste instantie kan men intekenen op een zogenaamde “Spinco Unit Warrant”. Deze warrant geeft je het recht om (dertig dagen na uitgifte) in te tekenen (dus te kopen) op een Spinco Unit. We gaan er hier vanuit dat je dus de keuze kan maken om je ofwel cash te laten uitbetalen of in te tekenen op de “Spinco Unit Warrant”, als je niets doet (zie onderaan het bericht), dan wordt automatisch overgegaan tot de toekenning van de warrants (de “Spinco Unit Warrant”).

Stel dat u een tegenwaarde bezit van bijvoorbeeld 500 CAD, dan zullen hiermee Spinco Units gekocht worden aan 0.50 CAD per stuk. U zult dus 1000 units hebben op dat moment.

Zo’n Unit zal daarop waarschijnlijk kort noteren op de beurs (gedurende die 30 dagen). Wil je ze dan weer kwijt, kan je ze dus verkopen. Die Unit zal zijn eigen ticker- en ISIN-code hebben.

Zo’n Unit bestaat dan opnieuw uit 2 delen: 1 aandeel van de spin-off maatschappij en 0,5 warrants. Indien de unit uitgevoerd wordt, zorg dan dat u de cash klaar hebt staan aan de zijlijn om de aandelen te betalen. Naast die aandelen zult dan ook 0,5 warrants bezitten per aandeel. Hebt u 1000 aandelen gekocht, dan zult u 500 warrants in bezit hebben (die komen er “gratis” bij).

En die warrant, want dat maakt het verhaal dan rond. Geeft u gedurende twee jaar het recht om nieuwe aandelen te kopen, aan de vooraf afgesproken prijs van 1.25 CAD.

Conclusie

Het bestaan van warrants is heel eigen aan de beurs, het is geen uitzondering dat elke belegger daar ooit wel eens mee geconfronteerd zal worden. Zij het rechtstreeks of onrechtstreeks.

Informeer u dus best goed op voorhand, naar wat die warrants nu eigenlijk zijn. En indien de vraag u gesteld wordt, of u wil ingaan op een aanbod, weet dan op voorhand wat u van plan bent. Intekenen op nieuwe aandelen, units of warrants betekent dat u gelooft in het potentieel van het bedrijf op langere termijn (langer dan de looptijd van uw warrants).

Indien u niet wil ingaan op het aanbod, kunt u altijd weigeren. Houdt de berichten die uw broker naar u stuurt goed in de gaten, want meestal wordt je op die manier op de hoogte gebracht van dergelijk nieuws. De intekenperiode is vaak ook relatief kort, vandaar dat het een kwestie is er toch redelijk alert voor te zijn.

Een goede broker staat je ook bij met raad en feedback. Cannabis|Invest kiest voor Lynx als zijnde de betere broker, zowel voor de beginnende als voor de gevorderde belegger.

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.