Waarom de wereld hennep plastic nodig heeft

De wereld heeft zichzelf opgezadeld met een probleem: plastic. Hoewel er al jaren een prima oplossing bestaat in de vorm van hennep wordt deze nog altijd niet of nauwelijks ingezet.

Het gevolg is een enorme impact op ons milieu namelijk zwaar vervuilde oceanen en stranden en dan vooral in de opkomende groeilanden. Plastic wordt door dieren herkend als voedsel waardoor ze kunnen stikken. Ook raken ze er veelal in verstrikt.

Gelukkig zien we tegenwoordig in dat het anders moet en wordt er weer geïnvesteerd in een van de meest veelzijdige planten op deze wereld. Hennep plastic wordt gezien als een haalbare optie en als een milieuvriendelijk alternatief voor op koolstof gebaseerd plastic. Niet alleen is dit bioplastic afkomstig van veilige en duurzame hennepplanten, maar het is ook biologisch afbreekbaar en recycleerbaar.

Waarom er in het verleden gestopt is met dit proces (zelfs Henry Ford bouwde al auto’s op basis van hennep plastic en hennep brandstof, zie het filmpje verderop in dit artikel) is wat ons betreft een raadsel (“the war on drugs” heeft de plant gedemoniseerd). Het is hoe dan ook geen wijs besluit geweest.

Het probleem  met de plastic obsessie van de wereld is dat het nooit eindigt. In 2017 bereikte het wereldwijde plastic verbruik nieuwe pieken, met naar schatting acht miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceanen belandde, waaronder zo’n 102 miljard plastic tassen alleen al uit Amerika. Ondanks de druk om de consumptie te minderen, te hergebruiken en te recycleren, is de wereldwijde honger naar alle dingen van plastic onuitblusbaar.

Azarius headshop: grinders, bongs, dabbing, weegschalen en meer

De noodzaak om biologisch afbreekbare, composteerbare alternatieven voor de op aardolie gebaseerde kunststoffen te ontwikkelen is dringend. Met de huidige verbruikscijfers is het gewoon niet haalbaar om conventionele kunststoffen, elk met een levensduur van 500 jaar of meer, te verwerken.

Hoewel veel bedrijven over de hele wereld goed zijn in plasticproductie op basis van hennep, zijn de Verenigde Staten nu pas begonnen serieus werk te maken van verbeteringen in de plasticindustrie. De Farmbill 2014 bracht een doorbraak aan innovatie in de hennepproductie in de Verenigde Staten. Op dit moment ligt de nieuwe Farmbill van 2018 op de tafel bij president Trump om te tekenen. Dit zal waarschijnlijk voor een nieuwe stroomversnelling gaan zorgen.

Nu kunnen bedrijven legaal hennep verbouwen, oogsten en verwerken voor onderzoeksdoeleinden. Er zijn al naar schatting 19 deelnemende staten aan dit programma, die allemaal nieuwe potentiële toepassingen voor hennep nastreven. Als het op plastic neerkomt, streven bedrijven als American hemp, C2renew en anderen al naar betere, meer duurzame producten op basis van hennep. Na aanname van de nieuwe Farmbill worden de mogelijkheden verder uitgebreid.

Waarom hennep?

De reden waarom hennep zich zo goed leent voor de productie van plastic komt neer op iets dat cellulose genoemd wordt (een veel voorkomende stof in planten). Alle kunststoffen, ongeacht waarvan ze zijn afgeleid, vereisen dat cellulose de unieke vormbare, maar duurzame kenmerken structureert.

Aardolie is al lang het meest gebruikte ingrediënt voor de bron van deze cellulose, maar nu zijn bedrijven bezig in de zoektocht naar meer duurzame materialen. Hennep is een perfecte vervanger voor aardolie, aangezien hennep “hurds” (de houtachtige kern van de hennepplant) voor ongeveer 80 procent uit cellulose bestaan. In tegenstelling tot aardolie, kan hennep biologisch worden gekweekt en is het niet-toxisch.

Hennep plastic is niets nieuws

Hennep plastic is een terugkeer naar de innovaties van vroeger, hennep bestaat tenslotte al duizenden jaren als bouwmateriaal. Zelfs Amerika consumeerde ongeveer 3000 ton hennep een jaar vóór het tijdperk van verbod, dat begon in het begin van de 20e eeuw.

Duurzaam touw, stoffen, industriële bouwmaterialen en meer werden allemaal gemaakt op basis van hennep. Het woord canvas komt van het woord cannabis omdat hennep in het verleden het meest gebruikte materiaal was voor canvas zeilen. 

Tot de jaren 1930 was hennep in gebruik voor producten zoals een cellofaan film en een soort composteerbare piepschuim.

Henry Ford heeft in de jaren 1940 een auto ontworpen en gebouwd die bijna volledig uit hennep kunststof bestond. Er gaat zelfs een gerucht dat hij die uiteindelijk wilde laten rijden op ethanol. Het ontworpen voertuig van Ford gebruikte alleen metaal voor het frame en was daarom meer dan 1.000 kilo lichter dan een vergelijkbaar model, daarenboven was het hennep plastic veel beter bestand tegen beschadiging.

In dit filmpje kan je de auto’s van Ford zien, gebouwd op basis van hennep.

De toekomst van hennep plastics

Hoewel er vroeger veel problemen waren met zogenaamd biologisch afbreekbare kunststoffen, zorgen recente innovaties dat dit tot de verleden tijd hoort. Hennep plastics zijn even divers geworden als gewone kunststoffen.

Volgens Canopy Corporation is de toekomst van hennep plastic helder. Automobielbedrijven in heel Europa stappen volledig af van op aardolie gebaseerde kunststoffen voor de dashboards, panelen en andere design elementen in nieuwe modellen. Het enorme aantal onderdelen gegoten uit hennep plastics bewijst zijn bruikbaarheid als materiaal.

De voordelen van hennep kunststoffen wegen veel zwaarder door dan die van op aardolie gebaseerde tegenhangers. Dat hennep glasvezel bijvoorbeeld slechts 50 tot 70 cent per pond kost, in vergelijking met meer dan 5 dollar per pond voor koolstof glasvezel spreekt boekdelen. Bovendien blijken hennepproducten bij ongevallen steviger te zijn en zijn ze altijd veel lichter dan een metaal equivalent.

Conclusie

Hennep plastics, naast een groot aantal andere biologisch afbreekbare plastic alternatieven, zijn in opkomst. Het is volledig haalbaar dat in de nabije toekomst alle kunststoffen uit een duurzame, biologisch afbreekbare bron zullen komen. Momenteel wordt hennep plastic gebruikt om luidsprekersystemen, plectrums, 3D-printer filamenten en duizenden andere items te maken.

De toekomst ziet er dus rooskleurig uit, ook voor de bedrijven die hierop inspelen.

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om te beleggen in bedrijven die investeren in de hennepindustrie. Indien u interesse hebt om te investeren in bedrijven dan kan u deze aankopen via een broker. Klik hier voor meer informatie.

Wij van CannabisInvest zijn er om u te informeren (naar eer en geweten) en wij benadrukken dat we géén beleggingsadvies geven en dit ook in de toekomst nooit zullen doen.

Posts created 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.