Universiteit deel 2: De broker

Beleggen: waar begin ik eigenlijk aan?

Deel 2: De broker

In ons vorige artikel over beleggen hebben we uitgelegd wat een aandeel is. Er zijn nog vele andere mogelijkheden om de beurs te betreden zoals ETF’s, opties en obligaties. Uiteraard komen wij hier later op terug. Eerst gaan we leren hoe we toegang kunnen krijgen tot al deze producten.

person holding pencil near laptop computer

Toegang tot de beurs krijgen we via een bank, een broker of een vermogensbeheerder. Van de drie voorgaande is de bank het bekendste, naast het klassieke bankieren is het dus ook mogelijk dat jouw geld hierbij wordt belegd. Hierbij kan je dan de keuze hebben om die belegging zelf uit te voeren ofwel om deze door de bank te laten uitvoeren via vermogensbeheer. Merk wel op dat vermogensbeheerders doorgaans een pak duurder zijn. Indien je zelf een (beperkte) kennis hebt over de beleggingswereld kan het interessanter zijn om dan zelf de beleggingen uit te gaan voeren. Als particuliere belegger kan je er dan ook voor kiezen om de beleggingen uit te voeren bij de bank of om een aparte effectenrekening te openen bij een beursmakelaar. 

Omdat banken doorgaans een stuk duurder zijn, geven wij de voorkeur aan een broker. Een broker kan gezien worden als een “tussenpersoon” of “makelaar” van de beursproducten. Deze partij brengt de kopende en verkopende partij met elkaar in contact. De broker heeft geen enkel belang bij de beurskoersen. Of deze nou dalen of stijgen, brokers halen voornamelijk hun winst uit de transactiekosten die beleggers betalen. Een transactiekost of commissie, is een kost die je betaalt aan de broker per pakket beursproducten die je aankoopt of verkoopt. Verder zijn er ook  brokers die een percentage aan bewaarloon hanteren.

Voor u start met beleggen is het erg handig om onderzoek te doen welke broker bij u past. De ene partij is vooral gericht op het zo goedkoop mogelijk maken van de transacties, terwijl de andere partij u een zo breed mogelijk assortiment wilt aanbieden. Hierbij bestaan er bepaalde websites om brokers te gaan vergelijken. Het is dus zeker aan te raden om het internet te consulteren alvorens u beslist om een bepaalde weg op te gaan in de beleggingswereld.

Zo is het bijvoorbeeld lang niet altijd mogelijk om bij een broker in cannabisaandelen te handelen in het land van herkomst van het bedrijf (bijvoorbeeld Canada of Amerika). Ook kunt u brokers onderscheiden en kiezen op de mogelijkheid van een duidelijk en simpel handelsplatform,  een betrouwbare klantenservice en uiteraard de tarieven. Er zijn brokers die educatie geven en zelfs  webinars over verschillende onderwerpen en ook mogelijkheden tot het analyseren van aandelen en bedrijven zou u belangrijk kunnen vinden in de zoektocht naar een broker.

Wij schreven al eens uitgebreid een artikel over welke broker onze voorkeur heeft. Wilt u meteen een vrijblijvend informatiepakket aanvragen over deze broker, klik dan hier.

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.