Universiteit deel 1: Aandelen

Beleggen, waar begin ik eigenlijk aan?

In onzekere tijden als deze zien we vaak de krantenkoppen schreeuwen over dalende beurzen. Vaak trekt dit ook nieuwe beleggers aan. De een weet uit interesse of via bekenden of familie al iets over beleggen. Voor degene die het nog niet helemaal begrijpen leggen wij kort even uit wat een aandeel is. 

person using phone and laptop computer

Wanneer men aandelen koopt,  is men meteen mede-eigenaar van dat bedrijf. Vanaf het moment dat de aandelen in uw portefeuille staan, heeft u als mede-eigenaar ook stemrecht. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens de aandeelhoudersvergaderingen, wanneer  er beslissingen genomen worden over belangrijke zaken voor het desbetreffende bedrijf.

Aandelen zijn de meest bekende beleggingsproducten die er zijn. De geschiedenis leert ons dat over de lange termijn het gemiddelde aandeel 8% per jaar oplevert. Aangezien we in een tijdperk beland zijn dat we meer betalen voor onze bankrekening, dan dat de rente oplevert, is het essentieel om te gaan beleggen indien men vermogend wilt worden.

Let op: Het bovenstaande is wel een gemiddelde over tientallen jaren. Er zijn op de beurs altijd winsten te maken via verschillende beleggingsproducten, echter zijn er ook jaren van zijwaartse of zelfs dalende bewegingen. De AEX Index noteerde rond het jaar 2000 (hierna ontplofte de zogenaamde internetbubbel)rond de 700 punten, en zelfs nu, 20 jaar later hebben we die 700 punten nog niet bereikt.

In de toekomst zullen we meer stukjes schrijven die helpen bij het veilig starten van beleggen. Bent u op zoek naar een goede broker, dan kunt u bij Lynx terecht voor een gratis informatiepakket.

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.