Terugblik maand september

Historisch perspectief cannabisaandelen Canada

Al sinds eind maart zitten we met overwegend dalende koersen in de cannabiswereld. Dit zorgt voor een afname van interesse door de particuliere belegger. Angst regeert de markten en ook deze maand is het nieuws dat uitkomt overwegend negatief gestemd. Of toch in ieder geval zo geïnterpreteerd door de belegger.


De HMMJ-ETF zakte dan ook terug van 14,64 naar 11,90 CAD. 14,64 Staat nagenoeg gelijk aan de prijs waarmee het dit jaar begon waar het op 19 maart dit jaar nog even op 23,87 stond. Ook dit jaar is de volatiliteit nog extreem hoog en lijken de bedrijven een speelbal van politiek, nieuws en de grote investeringsmaatschappijen.


Tilray zakt ondertussen terug naar zijn IPO prijs van iets meer dan 20 dollar waar het precies een jaar terug nog een paar tellen op 300 dollar stond. De gekte lijkt uit de markt te zijn, maar lijkt nu door te slaan naar de andere kant toe.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion


Aurora en Canopy in retrospectie

Toen Aurora Cannabis op 17 november 2017 een low had van 5,01 CAD was dit een eerste “pull back” na een snelle spurt omhoog. Deze opwaartse stuwing begon voor Aurora op 7 juni 2017 met als laagste punt 1.90 CAD.

Constellation Brands had zojuist een aandeel in Canopy Growth genomen van 9,9% en dit bracht niet alleen erkenning aan een zeer jonge sector, het bracht ook de geruchtenmolen op gang. Iedere LP zou gekoppeld raken aan een grote mondiale speler als Coca-Cola, Altria enzovoorts.

Deze geruchten zorgden voor een verdere klim van Aurora Cannabis naar een spotprijs van wel 15,20 CAD op 24 januari 2018, zakte in naar 5,29 op 14 augustus en steeg vervolgens weer naar zijn all-time high van 16,24 op 16 oktober 2018.


Waarbij de laatste stijging teweeg kwam door onder meer een verdere overname van Constellation Brands van Canopy. De legalisatie van Canadese cannabis op 17 oktober 2018 en wederom de geruchtenmolen dat Aurora nu toch echt wel een geschikte partner zou vinden. In december 2018 werd alweer een low van 6,21 genoteerd, op 19 maart 2019 was de prijs weer terug naar 13,67 gestegen.

Voor wie zich afvraagt waarom dit allemaal het benoemen waard is, we zitten op het moment in de buurt van een nieuwe low. Maar deze low is nog niet gezet en staat toch al “gevaarlijk” laag. Op het moment van schrijven zitten we nog maar .50 CAD af van het eerste genoemde dipje op 17 november 2017 van 5,01 CAD.

We zijn weer terug bij prijzen van 2017, het begin van de grote stierenmarkt. Met andere woorden, de markt is in serieus slecht weer terecht gekomen. Om het te verduidelijken ziet u de high’s en lows van zowel Aurora Cannabis als Canopy Growth in een tabel.MaandAurora CannabisCanopy Growth
juni 20171,906,82
januari 201815,2044
augustus 20185,2932,01
oktober 201816,2476,68
december 20186,2134,36
maart/april 201913,6770,98
september 20195,8229,66

*september 2019 geeft geen uiteindelijke low aan, eerder een tussenstand.


Het goede nieuws in de maand september

Gelukkig is er ook nog goed nieuws geweest voor de sector. Hoewel het voor de aandelenprijzen nauwelijks mocht baten zal het voor de lange termijn wel een serieus goede stap betekenen. Op 24 september werd er door het congres in de VS met een ruime meerderheid voor de SAFE banking bill gestemd. 100% Van de democraten en 50% van de republikeinen waren hier voorstander van.

Dit maakt de weg vrij voor banken om zaken te doen met cannabisbedrijven zonder te hoeven vrezen om federaal aangeklaagd te worden voor het schenden van federale wetten. Tot nog toe hebben cannabisbedrijven de grootste moeite om aan hun financieringen te voldoen.

Wanneer de wet door de senaat heen zou komen zal dit een opluchting voor de sector betekenen en komt de algehele acceptatie en legalisatie van cannabis alleen maar dichterbij. De kansen om de wet te laten slagen in de senaat worden na deze stemming ook groter geacht als voorheen doordat er meer republikeinen voorstander bleken dan eerder gedacht. 

Vaping rel

De enorme rel die in de VS ontstaan is omtrent de vaporizers in de VS houden de gemoederen in de markt stevig bezig. De dodelijke longziekte die gelinkt wordt aan het gebruik van de vaporizers leggen een groot probleem bloot. In eerste instantie lijkt de schade (vooral) te ontstaan door niet goed geteste vaporizers die in de zwarte markt circuleren.


Er is veel om te doen en schaadt, ondanks dat het vooral dus om illegale vaporizers gaat, de hele markt. Het vertrouwen van de belegger lag al onder druk en dit helpt natuurlijk niet mee. Er is nog veel onderzoek nodig om erachter te komen wat er precies aan de hand is, maar duidelijk lijkt dat er strenge gezondheids-regels nodig zullen zijn om zowel de gebruiker als de belegger gerust te stellen.

Conclusie

Er gebeurt momenteel zo veel in de cannabissector dat het bijna niet meer bij te houden is. Daarom helpen wij jullie op deze wijze. Met de nieuwsfeiten van afgelopen maand zie je in een oogopslag wat er afgelopen maand ook alweer gebeurde. De belangrijke nieuwsfeiten en het nodige historische perspectief beschrijven we iets uitgebreider.

Dit is hoe wij de sector voor iedereen overzichtelijk proberen te houden. Overzicht en betrouwbaarheid zijn belangrijk als belegger en daarom is het ook erg belangrijk om de juiste broker uit te kiezen.

Voor komende maand staat er weer een hoop op de planken, van kwartaalcijfers tot de legalisatie 2.0 en wie weet wat nog meer. Daarom ook volgende maand gewoon weer een nieuwe terugblik.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Nieuws maand september:

The Green Organic Dutchman ontvangt zijn licentie voor de productiefaciliteit in Hamilton

Meer en meer animo voor legalisatie cannabis in New Zeeland. Nu ook van voormalig minister President Helen Clark

Aleafia Health koopt een nieuw stuk land voor haar nieuwe buiten productiefaciliteit in Port Perry

Zwarte markt cannabis kwam afgelopen jaar via CannTrust op de legale markt terecht

Door de overweldigende onduidelijkheid over de Vapingcrisis vraagt de Canadian vaping association om opheldering bij Health Canada

De kostprijs van het opzetten van een legale cannabissector in Ontario: 42 miljoen CAD

Cannabisverkoop stijgt 5 jaar na legalisatie in Colorado nog steeds gestaag door

Ruime overwinning voor de SAFE Banking-act in de VS, momentum voor cannabis blijft stijgen

CannTrust verliest licenties en krijgt ze pas terug als ze kunnen aantonen dat ze aan alle voorwaarden kunnen gaan voldoen.

Voor het eerst meer dan 100 miljoen CAD aan cannabis sales in 1 maand

Nieuwe studie over cannabisgebruik en inkomsten in de VS: 30 miljard in 2025

Wat je moet weten over de SAFE Banking-Act

Canberra, de hoofdstad van Australië legaliseert het verkoop en gebruik van cannabis

De SAFE Banking-Act is een historische stap voor cannabis, volgens Rollingstone.com

De Republikeinen van de VS staan steeds meer open voor cannabis, hoe kan dit?

Een grote overwinning voor cannabis via de SAFE Banking-Act volgens Foxbusiness

Ook in de Senate maakt de SAFE Banking-Act een goede kans

De grootste trends in cannabisland van 2019

Kwartaalstukken:

12 septemberC21 Investments
17 septemberSupreme Cannabis
Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.