Terugblik maand oktober

1 Jaar legale cannabis in Canada

Op 17 oktober 2018 werd de cannabis-act van kracht in Canada. Deze wetgeving maakte het legaal voor bedrijven om, mits ze de juiste licenties in handen hebben, cannabis te produceren en verkopen. Het gaat hier om recreatief gebruik voor personen ouder dan 18 jaar. Medische cannabis was al sinds 2001 legaal te verkrijgen bij doktersvoorschrift in Canada.

Het verkopen van de cannabis gebeurt online via overheidswege. Ook zijn er speciale wietwinkels waar je je voorgedraaide joint of gedroogde wiet kunt kopen. En ook deze winkels dienen weer hun eigen licenties te bezitten.

Feest

Het 1 jarig bestaan van legale recreatieve wiet heeft echter nog meer implicaties voor Canadese wietbedrijven en haar gebruikers. Bij de originele legalisatie ronde is namelijk niet alles ineens legaal geworden. Eet-en drinkwaren bijvoorbeeld, evenals vaporizers en de bijbehorende cartridges waren nog steeds verboden. En juist daar gaat verandering in komen. Op dit moment is Health Canada druk bezig met het beoordelen van alle ingezonden voorstellen van de LP’s (licensed producers).Chocolades, CBD dranken, vape-pens en wat al niet meer te verzinnen is, moet ingediend worden om vervolgens een minimale periode van 60 dagen onderzocht te worden door Health Canada. Is dit gebeurd, dat kan het feest beginnen. Op deze producten zit namelijk een veel hogere winstmarge en dat is nu juist iets waar de bedrijven en haar beleggers met smart op zitten te wachten.

Ondertussen op de beurs

Het koersverloop van de verschillende LP’s is ook in de maand oktober niet erg hoogstaand te noemen. Voor daytraders en shorters zijn er mogelijkheden zat maar de lange termijn investeerder kan het gevoel van een eeuwig dalende trend toch maar lastig van zich afschudden. 

HMMJ maakte YTD een stevige tuimeling lager. Wat positief te noemen is, we zien sinds midden oktober geen lagere koersen meer én een licht stijgende RSI. De markt zal hoe dan ook “ooit” uitbodemen, de vraag van 1 miljoen is natuurlijk… wanneer?

Perfect storm

Veel van de LP’s lijken in een soort van “perfect storm” terecht gekomen te zijn. Na een dalende trend van 6 maanden, waarbij de meeste bedrijven een negatieve “year to date” prijsontwikkeling laten zien, is er veel paniek gezaaid.

Maar dit geeft lang niet alle problemen aan die de bedrijven tegenkomen. Uitstel van licenties, distributie problematiek, hoge kosten en een zwaar tekort aan fysieke verkooppunten staan de LP’s in de weg om door te groeien.

De hoge kosten zorgen voor de meesten van hen dat winstgevendheid toekomstmuziek blijft. Nog problematischer is het feit dat door het slechte sentiment in de markt, het ophalen van geld een bijzonder lastige opgave is geworden.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

HEXO

Hexo kreeg het mooie nieuws deze maand dat ze hun langverwachte licentie voor hun 2e productiefaciliteit kregen, genaamd “Cannabis Center of Excellence” in Belleville. Echter besloot het bedrijf ook om 200 werknemers op straat te gaan zetten omdat het zijn cannabis niet verkocht krijgt en de kosten uit de hand lopen.

De slecht te noemen kwartaalcijfers kwamen op het eind van de maand binnen en deden het aandeel nog verder zakken in prijs.

Op goed een maand halveerde prijs van het aandeel Hexo. 4.40 werd 2.20. Na de vrijgave van de kwartaalcijfers zagen we een flinke gap neerwaarts. De weerstand op 3$ werd reeds aangevallen, maar zonder succes.

Overschot

Wanneer je leest dat Hexo zijn cannabis niet kwijt kan dan denk je al snel aan een te groot aanbod voor de aanwezige vraag. Dit ligt echter niet zo simpel. Je ziet bij de meeste bedrijven een groeiende inventarisatie maar dit betekent niet direct en overschot.

Zoals eerder in dit artikel beschreven is de legalisatie 2.0 zojuist van kracht geworden waarbij de eerste producten begin volgend jaar in de winkels zullen liggen. Dit zijn producten waar vaak hogere hoeveelheden cannabis voor nodig zijn. Hiervoor is een goede voorraad van levensbelang omdat er geheel nieuwe productlijnen geproduceerd dienen te worden.

Cijfers

Ook blijkt uit de cijfers dat de verkoop van cannabis in Canada vooralsnog blijft stijgen. Wat betekent dat de rek er in ieder geval nog niet uit is. Op dit moment is nog 80 % in handen van de zwarte markt. Ook dit zou op den duur kunnen en moeten veranderen.

Azarius headshop: grinders, bongs, dabbing, weegschalen en meer

Kwartaalstukken Aphria

Bij Aphria lijkt het tij te keren. Na de positieve resultaten van de Q4/2019, zijn ook deze keer de resultaten positief te noemen. Samen met Organigram slaan zij de weg van winstgevendheid in op een moment dat de meeste andere LP’s daar alleen nog maar van kunnen dromen.

Door al vanaf het allereerste begin in te zetten op een structuur van lage kosten en hoge mate van automatisering weet Aphria veel te besparen en komen ze uit op een positieve EBITDA van 1,3 miljoen CAD. Dit lijkt niet zo bijzonder maar wanneer je het afzet tegen de negatieve EBITDA van 92 miljoen CAD van marktleider Canopy Growth, ziet het er in een keer een stuk beter uit.

Het koersverloop van Aphria over de maand oktober verliep zijwaarts.

Conclusie

Het was wederom een zware maand voor de lange termijn belegger. Ook lijkt er een ware testperiode begonnen te zijn die moet uitwijzen welke LP’s duurzaam zijn en dus kunnen overleven in een bijzonder lastige markt, waar niemand de exacte handleiding voor succes in handen lijkt te hebben.

Als belegger kan je je enkel goed voorbereiden op een grillige markt als deze. Dit doe je door de markt in de gaten te houden, een goede hulpvaardige broker in de hand te nemen en je eigen beleggers kwaliteiten te leren kennen.

Voor de volledigheid kunt u hier teruglezen wat onze analyse over de voorgaande maanden was. Terugblik maand september, terugblik maand augustus, terugblik maand juli.

Nieuws maand oktober:

Licentienieuws HEXO

HEXO ontslaat 200 werknemers om kosten in de hand te houden

Licentienieuws Auxly

Vaping problematiek verminderd niet de support voor legalisatie van cannabis in de VS, blijkt uit poll

17 oktober 2019, legalisatie 2.0

Licentie UK voor Canopy Growth

Verkoop Canopy Growth van Australisch asset Auscann

Plan CannTrust om vertrouwen Health Canada te herstellen

TGOD haalt geld op op de beurzen

Aphria reactie op beëindiging deal door Aleafia

Aleafia beëindigd deal met Aphria

Legalisatie Mexico, waarschijnlijk deze maand nog aldus een prominent senaatslid uit Mexico

Cannabisgebruik jeugd Canada daalt na legalisatie volgens onderzoek

Vape verkoop stabiliseert zelfs na toename van het aantal ziektegevallen

HEXO zet CFO Michael Monahan op straat

Bacterie in Organigram zijn productiefaciliteit levert geen gevaar volksgezondheid op

Onderzoek mogelijke belastinginkomsten legale cannabis VS

Laatste loodjes Banking Bill

Canopy Growth neemt een meerderheidsbelang in Biosteel Sports Nutritions

Moeite om te financieren maakt LP’s vleugellam

Kwartaalstukken:

15 oktoberAphria

Valens GroWorks
23 oktoberGreen Growth Brands
28 oktoberHarvest One
29 oktoberHEXO
31 oktoberLiberty Health Sciences
Posts created 69

Eén gedachte over “Terugblik maand oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.