Terugblik maand juni

De maand juni toont zich als een enerverende maand met veel beweging op de beurzen. Goud steeg van 1300 naar 1400. De bitcoin ging van 8500 naar bijna 14000 om vervolgens terug te zakken naar 11500 dollar. De S&P500 ging van 2750 naar 2950 punten.

We hebben ze even samen op grafiek gezet sinds jaarbegin. Voorgesteld door de zwarte lijn zien we bitcoin, de goud-gele lijn stelt uiteraard goud voor. In het blauw onze HMMJ etf. En in het rood – steady as she grows – de S&P 500. Rommelt er onderhuids wat? We zullen het moeten afwachten, maand per maand.

De cannabismarkt echter was een stuk minder spectaculair. De hmmj kwam weer rond dezelfde cijfers uit wat in een volatiele markt al bijzonder knap is. Natuurlijk gingen enkele namen wel harder heen en weer, maar over het algemeen was het gerommel in de marge. Het is wachten op nieuws die de sector een kant op trekt.

Azarius vaporizers

Legalisatie eetwaren.

Op het einde van dit jaar staat de legalisatie van eet-en drinkwaren, topicals en capsules op het programma en dat zou een nieuwe impuls voor de sector kunnen betekenen. Hexo en Molson Coors zijn hard bezig om een drankenlijn met cannabis verrijkte dranken te produceren.

Ook de andere LP’s zijn hard op weg in de voorbereiding op de komende legalisatieronde. Zo werken bedrijven als Canopy, Aurora en Aphria al maanden aan het verhogen van de inventarisatie. Dit heeft dan weer een nadelig effect gehad op de afgelopen kwartaalstukken omdat de verwachtingen waren dat er meer verkocht zou worden nu het recreatief gebruik van cannabis eindelijk is toegestaan in Canada.

Deloitte

Begin juni kwam ook het nieuwe rapport uit van Deloitte over de cannabismarkt in Canada en ook de globale markt. Deloitte gaat uit van een nieuwe groeimarkt van 2,5 miljard CAD voor de eet-en drinkwaren en andere nieuwe cannabis toepassingen als capsules en ook attributen als vaporizers.

Volgens Deloitte zijn “Big Alcohol, Tabacco en Pharma” nog steeds op zoek naar de beste manier om de cannabismarkt te penetreren en daar kunnen bedrijven die nog zonder partner zitten dan weer van profiteren. Vooral aandeelhouders van Aphria en Aurora hopen al lange tijd op een samenwerking van dergelijk kaliber.

Tenslotte noemt het rapport de Farmbill 2018 een echte gamechanger. Al lazen wij ook in juni over de “Safe Banking Act” die het mogelijk moet maken voor banken in de VS om zaken te doen met cannabisbedrijven. Verder wordt in aanloop van de presidentiële verkiezingen van de VS in 2020 het legaliseren van cannabis als hot item gezien waar je eigenlijk niet meer tegen kunt zijn zonder al te veel kiezers-schade op te lopen.

Technische analyse

Als we even terugblikken wat HMMJ gepresteerd heeft sinds jaarbegin (YTD), van 14 naar 18 is nog steeds een stijging van meer dan 28%. Het is eigenlijk pas sinds midden maart dat we in dalende lijn zitten met HMMJ. Van 23 (de ultieme top) naar 18, is dan weer een daling van een dikke 21%. De stijging liep over een kortere periode dan de daling en was dus meer intens. We zien het liever zo, dan omgekeerd uiteraard.

Wat valt nog op in deze grafiek? Met dat 18 niveau staan we terug waar we medio januari nog een weerstand zagen. Zal die voormalige weerstand nu dienen als steun? Voorlopig wel. Wat positief aansluit bij dat verhaal is de RSI die alweer in een licht stijgende lijn gaat (zie paarse lijn onderaan), terwijl de koers nog status quo trappelt. Positieve divergentie dus.

Het 50- en het 200-daags gemiddelde flirten ook met elkaar op dit moment. Sentimenteel is dat niet zo interessant, want veel beginnende beleggers kijken hier ook met argus-ogen naar en durven wel eens een koop- of verkoopbeslissing nemen aan de hand van dergelijke “signalen”. Indien het kortlopende gemiddelde het langlopende gemiddelde neerwaarts doorkruist dan heet dit een “death cross”. Van die term alleen al, zou je kippenvel krijgen.

Als belegger willen we echter een rationele kijk nahouden op onze beslissingen. Het is zeker mogelijk dat HMMJ verder gaat dalen. In eerste instantie zou dan de voormalige steun van januari dit jaar stand moeten houden, dus net boven de 17.

Als we op korte termijn kijken (deze maand), dan zien we de neerwaartse driehoek. De koers blijft voorlopig steun vinden rond dat 18 niveau. Het zou meer comfortabel voelen als we terug boven dat 19.40 niveau gaan sluiten. De RSI toont een positieve divergentie, dus het is zeker mogelijk dat we nog wat hoger gaan,… op korte termijn.

Het wordt zomer en het tweede kwartaal zit erop. Meestal nemen de volumes dan ook wat af, wordt er minder gehandeld op de beurs. We kijken uit naar eind juli, om opnieuw te berichten over de gang van zaken.

Als het wat rustiger is op de beurs kunnen we weer tijd investeren in andere zaken. Ben jij tevreden met de broker waar je bij bent? Onze geprefereerde broker is Lynx, hier kan je vrijblijvend een proefpakket aanvragen.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Nieuwsoverzicht:

27 juni: Canopy en Acreage Holdings maken details bekend van toekomstige 2,3 miljard dollar deal.

24 juni: Ontario ziet haar omzet verdubbelen na het openen van de wietshops

Canopy verhoogt productiecapaciteit na ontvangen licentie buitenteelt

19 juni: Italië open inschrijving voor het leveren van 400 kilogram medicinale wiet over een periode van 2 jaar.

New York gaat bij tekort aan voorstemmers voor een legalisatie nu een wet maken om recreatief gebruik van cannabis te decriminaliseren

17 juni: Golden Leaf Holdings kondigd zoveelste nieuwe CEO aan.

Hexo en Molson brengen een cannabis verrijkt drankje

14 juni: Eet en drinkwaren op 17 oktober 2019 legaal maar midden december pas in de schappen

10 juni Aleafia Health ontvangt licentie voor buitenteelt en begint met beplanten van eerste buitengewas 

Meerderheid van New Yorkers is voor gebruik recreatieve marihuana

Energiedrank bedrijf Monster zegt interesse te hebben in cannabis doordrenkte drankjes wanneer het plantje op federaal niveau legaal wordt in Amerika

7 Juni: Vaporizer producer gaat samenwerking aan met Organigram, Supreme Cannabis en de CATAC aandelen Aphria en Aurora

6 Juni: MedMen breidt marktaandeel uit in Californië door overname

5 Juni: WeedMD lanceert ColorCannabis

Cannabis alleen verkocht vanuit winkels of webshop? Nee er is nu ook de PopUp shop #POPCANN

3 juni: Deloitte schat de waarde van de komende legalisatie  ronde in Canada op 2,7 miljard dollar

2 juni: Banken VS moeten via deze congressionele wet beschermd worden

Kwartaal en jaarstukken maand juni:

12 juniLift & Co
12 juniHEXO Corp.
12 juniNeptune
14 juniPyxus International
20 juniCanopy Growth

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.