Terugblik maand december


Het was een weerzinwekkende maand in cannabisland. Waar de algehele wereldwijde beurzen snel zakten, deed het short rapport over Aphria er nog een schepje bovenop. Aandelen schoten alle kanten op, maar vooral naar beneden. Hier onze terugblik op een bewogen maand.

Aphria short rapport

Het was maandag 3 december. Het beloofde een mooie dag te worden met stijgende koersen. Trump en Xi hadden kort daarvoor een mondeling akkoord bereikt om de handelsoorlog te doen sussen. Pre-market was mooi groen en de gemiddelde belegger zat in zijn handen te wrijven. Een gemiddelde +5% in de premarket voor bedrijven als Aphria, Canopy en Aurora gaven het beeld waar we op hoopten.

Plots was daar het nieuws. Hindenburg Research en Gabriel Greco kwamen naar buiten met een rapport dat geen spaan van Aphria heel liet, in het bijzonder over Andy di Francesco, CEO Vic Neufeld en de rest van het bestuur van Aphria. Het bedrijf zou 0 waard zijn volgens de kritikaster bovendien werden woorden als fraude al snel in de mond genomen. Aphria zou niet meer dan een shell company zijn waar enkel schimmige praktijken plaatsvinden. Het bestuur verrijkt zichzelf ten koste van de aandeelhouders.

Meteen na het nieuws stortte de prijs van Aphria in elkaar. Van 10.51 cad viel Aphria in 3 dagen tijd terug naar een koers lager dan 5 cad, een daling van meer dan 50%. Waar Sint-Nicolaas vorig jaar nog met mooie stijgingen op de proppen kwam, leek hij nu alle cadeautjes terug mee te nemen naar Spanje. De rest van de sector volgde, weliswaar minder heftig maar het volgde.

Aphria laat weinig van zich horen

Aphria had ondertussen laten weten dat de aantijgingen vals waren, maar het uitblijven van een duidelijke en grondige weerlegging zorgde voor een onophoudelijke stroom aan theorieën van beleggers. De ene nog gekker dan de andere, anderzijds kwamen er ook veel goed onderbouwde stukken naar boven .

Dat het short rapport op zijn minst gezegd zijnde zelf ook misleidend was, bleek al snel de werkelijkheid. Met voornamelijk de intentie om zoveel mogelijk te verdienen op het kapot maken van de beurswaarde van het bedrijf. Door waarheid en fictie met elkaar te vermengen was er een enorme vertwijfeling onder beleggers ontstaan waarin niemand meer precies wist wat er aan de hand was.

Ondanks dat er in korte tijd veel wantrouwen gewekt was, hebben beleggers die op de dip bij kochten enorm geprofiteerd van de situatie. Hiervoor had de belegger zeker stalen zenuwen nodig, want de al zo hoge volatiliteit die de cannabismarkt kenmerkt, versterkte zich enkel op dit punt.

Cronos sluit deal met Altria

Het werd rustig in cannabisland en wachtend op stappen van het bestuur van Aphria hielden veel beleggers hun hart vast. Juist op dat moment kwam Cronos met het overweldigende nieuws dat ze een deal gesloten hebben met Altria, een van de grootste tabaksbedrijven ter wereld. Dit vond plaats op vrijdag 7 december, de maand was nog maar net begonnen of de gekte was al compleet. De deal bedroeg een eerste investering van 2,4 miljard cad voor 45% van de aandelen met een optie om verder te investeren, waarbij nog eens 1,4 miljard betaald zal worden. Hierbij kan het aantal aandelen in bezit van Altria naar 55% stijgen.

Meer spraakmakend nieuws

Tilray slaagde erin om een samenwerking met zowel de pharma-gigant Novartis als bierbrouwer AB inBev te sluiten. Ook Aleafia laat van zich horen door Emblem corp voor 173 miljoen op te kopen. Ook Hexo heeft goed nieuws, want een “uplisting” naar de NYSE staat op het programma en kan niet lang meer op zich laten wachten.

Toch zijn de koersen vooral negatief door de handelsoorlog die de VS met China voert. Enkel Cronos lijkt zich van de Canadese bedrijven staande te houden door zijn invloedrijke samenwerking met Altria.

Het kan nog groter

Alsof het allemaal niet nog gekker kan, wordt in de VS de lang verwachte Farmbill 2018 door Trump ondertekend. Het nieuws heeft niet bijzonder veel effect op de koersen op korte termijn, maar heeft verregaande gevolgen voor bedrijven die in hennep en de CBD uit hennep handelen. Plots is de weg naar reguliere leningen bij banken mogelijk, kunnen de bedrijven handel door heel de VS voeren en zijn er veel reglementen die een stuk soepeler worden. Ook voor Canadese bedrijven als Aurora Cannabis is dit goed nieuws, gezien ze grote investeringen hebben lopen in hennepbedrijven als Hempco en zich nu legaal in de Amerikaanse markt kunnen mengen. Een potentieel dat enorm is en een nieuwsfeit die wat ons betreft alle aandacht verdient!

Terug naar Aphria

De situatie rondom Aphria werd nog interessanter wanneer op 27 december een vijandig overnamebod op Aphria werd aangekondigd, door het veel kleinere en Amerikaanse Green Growth Brands. CEO Peter Horvath laat weten dat het vijandige overnamebod met een prijs van 11 cad voor alle partijen een goede optie is. Het is een transactie die volledig in aandelen voldaan zal worden waarbij ieder aandeel van Aphria 1.57 aandelen van Green Growth Brands op zou gaan leveren. Dit terwijl het laatstgenoemde bedrijf een half jaar geleden nog maar 18 Canadese centen noteerde. Op 31 december stonden GGB op 5.15 cad, Aphria stond kort voor de legalisatie nog rond de 20 cad.

Dat aandeelhouders het als een grap zien waarbij het bod dicht tegen een belediging aan zit, is al bij al niet vreemd als je naar de huidige en ook toekomstige mogelijkheden van Aphria kijkt. Het bod zorgt echter voor een stuwende kracht achter de spotprijs en dit zorgt er aan het einde van de maand voor dat Aphria eenzelfde soort maand als zijn directe concurrenten maakt. Het valt nog steeds tegen, maar is lang niet zo slecht als het was. Enkel Cronos ontspringt de dans en eindigde deze maand hoger dan dat het begon.

Volgens Hindenburg zit er wederom een luchtje aan de zaak. Aphria zou betrokken zijn bij financieringen van Green Growth Brands en CEO Vic Neufeld had er “wederom” iets mee te maken. Ondanks dat er vragen blijven bestaan kon de aanklacht geen deuk in een pakje boter maken, want de koers sloot fors hoger op 27 december met een stijging van +12,55%.

De hele actie zou een biedingsoorlog kunnen uitlokken gezien het feit dat enkel Aphria en Aurora nog bedrijven zijn die het echt waard zijn om in te investeren voor grote bedrijven die de boot niet willen missen. De toekomst zal uitwijzen of dit zal gebeuren en hoeveel Aphria waard blijkt te zijn. In ieder geval wordt er wederom over Diageo gesproken, maar ook deze keer zijn het slechts geruchten.

Tot slot

Niet veel maanden hebben zo’n enorme impact op de gehele markt. De vele deals, het short rapport en een mogelijke, vijandige overname maken de afgelopen maand tot een zenuwslopende maand voor veel beleggers. Emoties liepen hoog op. Wantrouwen verspreidde zich over het internet, maar dat zorgde ook voor kansen.

Ben je nog geen belegger, maar heb je wel interesse, zorg dan voor een goede broker. Een maand als deze is weinig normaal, maar ze komen wel voor en daar moet je tegen kunnen.


Als afsluiter zetten we de belangrijkste cannabis gerelateerde nieuwsfeiten van de afgelopen maand nog eens op een rijtje:

27 december

Aphria haalt nieuwe CEO binnen.

Hmmj past portfolio aan.

Golden Leaf Holdings benoemd nieuwe CEO.

Hexo ontvangt licentie en kondigt afronding faciliteit aan.

24 december

Medmen overnamenieuws.

Wayland ontvangt licentie voor uitbreidingen.

21 december

Kwartaalstukken Hempco.

Hexo klaar voor uplisting.

20 december

Trump tekent de farmbill 2018 en maakt hennep legaal door de gehele VS.

19 december

Aleafia koopt Emblem Corp.

Tilray maakt deal met Ab Imbev.

18 december

Tilray sluit deal met Novartis.

Golden leaf Holdings staakt eerdere deal met Terra Tech Corp door fraudeberichten.

Bindend referendum in Nieuw Zeeland over cannabisgebruik in 2020.

17 december

Vermeende fraude bij Terra Tech Corp.

14 december

Senator Gardner werken aan een wet die het mogelijk moet maken van cannabisbedrijven uit de VS om gebruik te maken van het bancaire stelsel zonder dat banken bang hoeven te zijn in federale problemen te komen.

Kwartaalstukken Organigram.

13 december

Kwartaalstukken Hexo. Hexo is het eerste “grote” Canadese cannabisbedrijf die zijn kwartaalstukken deelt nadat de legalisatie van kracht is geworden. Het gaat dan ook niet over een vol kwartaal waar de recreatieve markt bij in zit.

8 december

Aphria zegt met een regel voor regel weerlegging te komen tegen het short rapport. Hier wachten we nog steeds op. Er is wel een onafhankelijke comité in het leven geroepen om de aanklachten in het rapport te onderzoeken. Ook hier is nog geen nieuws vandaan gekomen.

7 December

Altria investeert 2,4 miljard cad in Cronos Group.

6 december

Aphria stelt speciale comité samen om de latijns amerikaanse overnames te laten onderzoeken.

5 december

Wayland tekent een suppydeal naar Duitsland voor 9000 kilogram in 3 jaar. Ze doen dit met Canna Medicalpharma die 2200 apotheken bevoorraad.

4 december

Emerald Health Therapeutics ontvangt licentie om een nieuw product op de markt te brengen.

3 december

Short rapport Aphria komt uit en heeft direct grote impact op de prijs.

Posts created 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.