Terugblik maand april

Op 1 april openden de eerste wietwinkels in Ontario hun deuren.

De legalisatie is op dit moment al een half jaar onderweg, maar in Ontario – de staat met de meeste inwoners van Canada – moet het allemaal nog beginnen. Op 11 januari kregen 25 deelnemers van de loterij te horen dat ze een licentie zouden ontvangen. Op 1 april zou het zo ver zijn en werden er rijen verwacht zoals we eerder in andere staten ook al zagen.

Er zat echter een klein addertje onder het gras. In minder dan 3 maanden een geschikte locatie vinden die aan de eisen voldoet, veiligheidsmaatregelen volgen, bestellingen op tijd regelen en alle andere zaken die komen kijken bij het openen van een winkel, moesten vlot geregeld worden. Niet enkel omdat je de boot op de eerst dag niet wilt missen, maar ook door de potentiële boete van 12.500 CAD als je na 2 weken nog niet open bent en 25.000 CAD wanneer je eind april nog niet de deuren geopend hebt.

Uiteindelijk zijn er 8 winkels op tijd open gegaan. Op 25 april waren dat er 13. De rest van de “loterijwinnaars” zal zich mogelijk achter de oren krabben of ze echt wel zo blij moesten zijn om deze loterij te winnen.


Aphria stelt teleur met matige kwartaalcijfers.

Aandeelhouders reageerden zeer negatief op de cijfers die Aphria liet zien op 15 april. Op vrijdag 13 april opende Aphria nog op 13,41 CAD. Maar dus nog een dag voor het bekendmaken van de kwartaalresultaten zakte de aandelenprijs in elkaar. Op donderdag 18 april sloot het al op 10,21 CAD en op 29 april sloot het op haar maandelijkse dieptepunt van 9,93 CAD.

Er werd duidelijk meer verwacht van Aphria dat minder wiet verkocht als het vorige kwartaal, terwijl ze 6 weken meer aan recreatieve verkoopmogelijkheden in het kwartaal hadden als het vorige. Volgens interim CEO Irwin Simon had dit alles te maken met het opstarten en afmaken van Aphria One uitbreiding 4 en 5. Ook komend kwartaal worden er nog wat moeilijkheden verwacht, maar daarna zouden ze op volle toeren kunnen produceren.

Ander nieuws rond Aphria is het versneld afwerken van de spaak gelopen (vijandige) overname door Green Growth Brands. Al snel werd duidelijk dat dit een onbegonnen zaak zou blijken en zodoende is er een versnelde afwikkeling in gang gezet die op 25 april afliep.

Er wordt zowel door Peter Horvath van GGB als door Irwin Simon van Aphria een mogelijkheid opengehouden voor andere manieren van samenwerken. Dit zou mogelijk goed nieuws voor Aphria kunnen betekenen. Het bedrijf is hard toe aan wat positief nieuws na maanden van onzekerheid door het gelanceerde shortreport van afgelopen december.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion


Canopy Growth

Vooralsnog de sectorleider van de cannabiswereld, Canopy Growth, gaat het in tegenstelling tot Aphria een stuk meer voor de wind. De aandelenprijs is rond haar all time high en de positieve berichten stapelen zich op. Zo is het bedrijf het eerste cannabisbedrijf die zich bij de Canadese S&P/TSX 60 index mag voegen.

Een plek waar een paar jaar geleden enkel nog van gedroomd kon worden is nu werkelijkheid geworden. Ondanks de tweestrijd met Aurora is het op dit moment duidelijk nog Canopy die de dienst uitmaakt. Gesteund natuurlijk door de miljarden van Constellation Brands op de achtergrond.


Overname Acreage Holdings.

Met dit geld wordt er een overname van Acreage Holdings op touw gezet. Dit klinkt een stuk eenvoudiger dan dat het is. Acreage Holdings, actief in meer dan 15 staten, is namelijk een Amerikaans bedrijf en daar is cannabis enkel legaal op staatsniveau. Federaal is het nog steeds verboden en om die reden is het ook zo dat de overname pas plaats kan vinden op het moment dat de legalisatie een feit is in de VS.

Ook dit is weer een reuze stap in wording van een bedrijf die globaal wil domineren. Of het de juiste stap blijkt te zijn zal de toekomst uitwijzen en makkelijk wordt het natuurlijk niet met alle reglementaire moeilijkheden die nog in de weg liggen. Wel lijkt het erop dat Canopy bereid is om flink wat van haar beschikbare geld te investeren om ook in de toekomst als winnaar uit de strijd te komen.


Productie in Duitsland.

In Duitsland groeit het aantal medische cannabis patiënten gestaag en zowel de Canadese bedrijven als het Nederlandse Bedrocan hebben de grootste moeite om de vraag te kunnen bedienen.

Duitsland heeft om die reden licenties voor 13 “lots” uitgeschreven in een eerder stadium met 79 inschrijvingen. Dit alles om op Duitse bodem cannabis te mogen laten groeien. Op 5 april werd bekend dat wanneer er geen hoger beroep zou volgen de uitslag als volgt was. Aurora 5 lots, Aphria 5 lots en Demecan (partner van Wayland) 3 lots.

Later in de maand bleek dat Aurora de 5 lots definitief kan houden, Aphria 4 van de 5 en Benecan zal nog even moeten wachten aangezien alle 3 de licenties van de lots herzien dienen te worden.

De grote winnaar is dus Aurora, waar Aphria het ook erg goed heeft gedaan. Demecan en dus ook het noodlijdende Wayland zullen minder tevreden zijn aangezien ze de buit al binnen dachten te hebben.

Overigens heeft dit alles niets te maken met de export vanuit Canada, waar bijvoorbeeld Canopy en Cronos ook gewoon in mee doen. Echter zitten er natuurlijk andere regels verbonden aan het exporteren van producten en dan vooral een product als cannabis, dan groeien op eigen bodem.

Technische analyse

Als referentie voor de bredere cannabissector leggen we HMMJ altijd graag eens onder het vergrootglas. Net zoals maart verliep april vrij vlak. Begin april vormde er zich een weerstandszone (paarse rechthoek) die zich tussen het 21.8 en 22 niveau bevindt. Ook op het einde van de maand bleek diezelfde weerstand opnieuw parten te spelen. Waar de groene lijn in het begin van de maand nog steun bood, vormde deze weerstand op het einde van de maand.


Op zijn laagst noteerde HMMJ kort onder de 20, midden april. Sindsdien zagen we een mooi herstel van die lagere koersen.

Als we uitzoomen en de prestatie van deze ETF bekijken sinds jaarbegin, lijkt het er toch sterk op dat we in een correctieve fase zitten op de stijging (paarse lijnen) van begin dit jaar. Die correctieve fase startte op 18 maart. Het is dus best mogelijk dat we de komende paar weken opnieuw prijsactie zullen zien tussen het 19 en 21.6 niveau. Op korte termijn zien we dat het 50 daags gemiddelde ook voor weerstand zorgt.


Conclusie.

Ook april was weer een maand waar een hele hoop in gebeurde. Waar het Canopy goed af ging en Aphria wederom haar aandeelhouders teleur stelde, was het rondom Aurora en Cronos redelijk stil te noemen. Tilray staat tegenwoordig rond de 50 USD waar ze op 19 september nog eventjes op de 300 USD stonden.

Zoals u kunt lezen gebeurt er nog steeds enorm veel op de cannabismarkt. Dit beschreven we eerder ook in dit artikel. Wil je ondanks of juist doordat de sector zo volatiel is toch hierin beleggen, zorg dan voor een goede broker. Dit kan helpen om bepaalde misstappen te voorkomen en op verantwoorde wijze bezig te zijn met beleggen.


De nieuwsfeiten:

30 april: Aleafia heeft haar nieuwste uitbreiding voor 60.000 kg cannabis klaar.

29 april: Aleafia rapporteert haar jaarresultaten.

25 april: Het bod van Green Growth Brands om Aphria over te nemen is officieel van tafel.

18 april: Canopy neemt Acreage Holdings over bij legalisatie cannabis in de VS.

17 april: Aphria haalt 300 miljoen dollar op bedoeld om internationale beleidsplannen te financieren.

16 april: Aurora neemt ook de laatste aandelen van Hempco over.

15 april: Aphria presenteert matige kwartaalstukken en wordt hier direct op afgerekend.

De Kwartaalstukken van Organigram laen een jaar op jaar stijging van meer dan 1000% zien.

12 april: Canopy Growth voegt zich als eerste wietbedrijf in de S&P/TSX 60 index.

11 april: KushCo Holdings presenteert kwartaalstukken.

9 april: Kwartaal en jaarstukken Green Thumbs Industries.

5 april: Ook Aphria en Aurora melden over hun Duitse kansen. Beide krijgen 5 lots toegewezen.

4 april: Wayland meldt dat het in aanmerking komt voor 3 van de 13 lots in Duitsland.

2 april: Kwartaal en jaarstukken iAnthus kwamen naar buiten.

De eerste hoorzittingen van het FDA over legalisatie CBD begint op 31 mei 2019.

1 april: In Ontario, de staat met de meeste inwoners van Canada zijn vanaf vandaag de deuren van cannabiswinkels geopend.

Hexo meldt dat de eerste oogst in haar nieuwste faciliteit een succes is.

Kwartaalcijfers van Nutritional High.

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.