Positie beschermen doorheen earnings (CRON)

De cannabis-sector kenmerkt zich als volatiele sector, daar schreven we in het verleden reeds over. Die volatiliteit is te wijten aan de jonge leeftijd van die sector. En er gebeuren regelmatig onverwachte dingen in de cannabis wereld (bv. overnamenieuws), wat als gevolg een vaak volatiel koersverloop geeft.

Earnings, of het moment wanneer een bedrijf haar kwartaalresultaten publiceert, is hoe dan ook een spannend moment met de nodige volatiliteit als gevolg. Dit is al zo voor gevestigde bedrijven die soms reeds decennia beursgenoteerd zijn, en dus zeker voor jonge bedrijven.

We zagen dit recentelijk nog toen Aphria met resultaten kwam, uitzonderlijk goede resultaten. En dit had dan ook zijn uitwerking op de koers die zomaar even met meer dan 40% steeg op dagbasis. Fenomenen zoals een “short squeeze” spelen hier uiteraard ook als grote factor van belang. Met een bedrijf als RDSA zal je zoiets niet meemaken; dergelijke verrassingen zijn dus eigen aan jonge bedrijven en nieuwe sectoren.

Het moment dat resultaten vrijgegeven worden kan je eigenlijk zien als een soort kruispunt in de tijd. Aan de ene kant heb je analisten die hun voorspellingen gedaan hebben en aan de andere kant heb je het bedrijf dat met de feiten komt aandraven. In een jonge sector, of bij een jong bedrijf, is dit voor analisten een lastigere taak dan bij bedrijven die al jaren beursgenoteerd zijn. Hier zijn de resultaten immers “makkelijker” in te schatten. In een jonge sector zitten analisten er vaker vierkant naast. Dit alles draagt bij of is de oorzaak van volatiel koersverloop kort na het vrijgeven van de kwartaalcijfers.

Run into earnings

De meeste mensen – die actief deelnemen in de beleggerswereld – hun kennis over aandelen reikt vaak niet verder dan “je kan het kopen” en “je kan het verkopen”. Daarnaast weten ze ook enkel hoe ze “long” kunnen gaan, maar niet hoe ze “short” kunnen gaan.

De zogenaamde “run into earnings” is een fenomeen waarbij we kort voor het vrijgeven van de resultaten, de koers toch nog aanzienlijk zien stijgen. De oorzaak van zo’n stijging zijn uiteraard de vele kopers die allemaal hun graantje willen meepikken van positieve earnings (althans dat hopen ze). Gezien ze enkel verstand hebben van aandelen kopen (en die daarna liefst met winst verkopen), kopen ze dus kort voor de earnings. Ze weten eigenlijk niet beter.

Deze methode is natuurlijk uiterst speculatief. Vaak komen zulke mensen bedrogen uit. Want hoe vaak gebeurd het niet dat de resultaten toch positief zijn, maar dat we bijvoorbeeld een daling zien van de koers. Jan met de pet zit op dat moment met de handen in het haar of er vliegt weer wat huisraad door de woonkamer. “Meneer is weer aan het beleggen”, denkt vrouwlief dan, terwijl ze de vaat ziet voorbijvliegen.

Een positie beschermen met een collar strategie (CRON)

Een praktische casus: The Cronos Group kwam onlangs met resultaten, die resultaten kwamen op 8 augustus voor het openen van de beurs. We hadden 1 pakket van 100 aandelen, welke we op een goedkope manier wilden beschermen doorheen die earnings. Hoe gingen we te werk?

Beschermend te werk gaan, doen we door een put optie te kopen. Daarmee kopen we ons een recht om 100 aandelen te (mogen) verkopen aan een vooraf afgesproken prijs (de uitvoerprijs of strike price van de put optie), en we hebben dit recht tot de expiratiedatum van de put optie.

Op het moment dat we onze orders in de markt legden noteerde het aandeel iets hoger dan $18. We kochten een put optie met uitvoerprijs 16 en met looptijd tot 20 september. Hiervoor betaalden we 0.95 (x100 is 95 C$). Met de transactiekost erbij kwam dit op 95 + 2.4 = 97.4 C$.

Naast het kopen van een put optie, schreven we ook een call optie op de aandelen. Een geschreven call optie heeft als functie om extra rendement te genereren uit een bestaande aandelenpositie. In dit geval, traden door earnings, is dit niet het hoofdmotief waarom we de call schrijven, we willen de bescherming-kost (de put optie kost) liefst zo laag mogelijk houden. Dus we financiëren de put optie (deels) met de ontvangen premie uit de geschreven call. 

Door de call te schrijven nemen we een bepaalde plicht op ons, namelijk de leverplicht. We gaan dus de plicht aan de aandelen te leveren aan een vooraf afgesproken prijs (de uitvoerprijs of strike price van de call optie), en we hebben die plicht tot de expiratiedatum van de call optie, zijnde (ook) 20 september van dit jaar. 

De uitvoerprijs van de call optie is 21 en we ontvingen voor het schrijven ervan 0.90 (x100 is 90 C$). De transactiekost moeten we er in dit geval vanaf trekken, dus netto ontvingen we 90  – 2.4 = 87.6 C$.

Als we nu de beide transacties samen bekijken (kopen van de put en schrijven van de call), dan betaalden we 97.4 C$ – 87.6 C$ = 9.8 C$ om onze aandelen te transformeren naar een collar strategie. We betalen dus ongeveer 1 Canadees tientje voor deze “transformatie”.

Collar betekent in het Engels halsband. Het is met andere woorden een manier om je hond (of de aandelen) te beteugelen. Je houdt de aandelen strak aan de leiband met een collar strategie (zowel naar de up-side als naar de down-side). Vandaar de benaming: collar-strategie.

Risico en rendement (stokpaardjes)

Als we de profit-loss curve bekijken van de collar-constructie dan zien we dat onze aandelen aan beide zijden (upside en downside) gelimiteerd of begrensd zijn. Dit zijn de uitvoerprijs-niveau’s van de put en de call optie. Met de put mogen we verkopen aan 16, daar zit de ondergrens. En met de call moeten we leveren aan 21, daar zit de bovengrens.

Dit, kan je stellen, definieert zich ook als het voor- en nadeel van een collar strategie. Het voordeel is dat we beschermd zijn, het nadeel is dat we onze maximum winst ook limiteren. Nu heeft mijn ervaring me al geleerd dat de gemiddelde (en zeker de beginnende belegger) niet snel tevreden is (greedy), en/of zich ook vaak laat misleiden. 

Twee redenen waarom beleggers zich niet willen beschermen (kopen van put opties) is omdat ze te veel denken vanuit hun gelijk, in hun hoofd houden ze enkel rekening met een toekomstige stijging. Aan het risico denken ze niet. Het is nochtans door risico te beheren/managen dat men rendement bekomt, niet omgekeerd. Een tweede reden waarom beleggers geen put opties willen kopen is omdat het geld kost (ze zijn “greedy”). Als je dit type van beleggers uitlegt dat je die put kan laten financieren door het schrijven van een call optie, dan is het tegenargument dat ze hun potentiële winst niet willen begrenzen (opnieuw “greedy”).

Azarius vaporizers

Op lange termijn zijn al die kwartaalresultaten slechts ruis op een grafiek. Echter in een jonge sector als deze loont het misschien toch de moeite die collar te overwegen. Er zijn nog andere argumenten aan te voeren, vanuit optie perspectief (zo speelt de “impliciete volatiliteit” een zeer belangrijke rol in de prijzing van opties en zeker tijdens earnings).

Er zijn op de beurs, zoals in het leven, weinig zekerheden. Maar een zekerheid die we hebben op de beurs is dat de impliciete volatiliteit voor earnings zal stijgen, en na de vrijgave van die earnings ook terug zal dalen. Hoe we hier gebruik van kunnen maken als optie-belegger of trader, daar zijn vele boeken over geschreven, wat ons te ver zou leiden in dit artikel.

Niet greedy zijn

Op earnings zien we de gekste dingen. We rekenen onze praktijkcasus even uit. Er zijn een 3-tal mogelijke scenario’s, die zich ook kunnen verder zetten over de looptijd van de opties (dus tot en met 20 september, de expiratiedatum van onze call en put optie). Na earnings kan het aandeel hoger tot stevig hoger gaan. Het kan ook de omgekeerde richting uit zwalpen en lager of stevig lager gaan. Over lager dan 16 hoeven we ons geen zorgen meer te maken, daartoe kochten we immers de put optie met uitvoerprijs 16. En als de koers hoger gaat dan 21 dan kunnen we niet meer genieten van een verdere stijging, we schreven immers de call met uitvoerprijs 21.

Startend van 18 kunnen we dus maximum 2 per aandeel verliezen en maximum 3 verdienen. De collar kost was afgerond 10 C$. Aangezien we 100 aandelen hebben staat er een maximum verlies (risk) van 210 C$ en een maximum winst (reward) van 290 C$ op ons te wachten. Vanaf de huidige stand van 18 C$ zou dit een potentieel verlies zijn van maximum 11,11% en een potentiële winst van 16,67%. Als we die stijging van bijna 17% realiseren dan is dit een fantastisch resultaat over een dikke maand (van 7 augustus, dag van openen collar tot 20 september, dag van de expiratie van de opties).

Waarom ik zei: “Niet greedy zijn!”. Als we met 17% over 45 dagen niet tevreden kunnen zijn, waarmee dan wel? Hier dient de actieve optie belegger rekening mee te houden in de keuze van de uitvoerprijzen. Op welke niveau wil ik mij beschermen (waar wil ik mijn verlies limiteren), en met welk rendement ben ik tevreden (waar leg ik de bovengrens). 

Een derde en laatste mogelijkheid is dat het aandeel over die looptijd van de opties (dus tot en met 20 september) tussen onze boven- en ondergrens fluctueert. Als het aandeel op expiratie van de opties tussen de 16 C$ en 21 C$ strand dan verlopen beide opties waardeloos, en dan zal deze ganse operatie ons 1 Canadees tientje (9.8 C$) gekost hebben.

Tussentijds managen

Hierover kan ook opnieuw veel geschreven worden. Niet elke optie belegger, – coach of – leraar zal hier misschien hetzelfde over gaan denken. Het basisidee begrijpt u echter wel na het lezen van dit artikel. Met een collar kunnen we ons op een goedkoper manier beschermen, het nadeel is dat we onze winst begrenzen.

Management zal zich concreet opdringen als er een echt hevige koersreactie zou komen, waarbij 1 van onze opties itm of diep itm zou terecht komen (en zuiver op intrinsieke waarde zou gaan noteren). Maar daartoe hebben we al een schommeling nodig die ver boven de 21 of ver onder de 16 gaat. 

Grotere portefeuilles

Het nadeel voor kleinere portefeuilles is dat het vaak al niet mogelijk is om te werken met pakketten van 100 aandelen, dat wordt snel veel kapitaal (als het om nominaal dure aandelen gaat). In dergelijke casus vervalt het optie argument.

Voor grotere portefeuilles, die makkelijk meerdere pakketten van 100’en aandelen aankunnen vormt het gebruik van opties dan weer wel een absoluut pluspunt. Als men bijvoorbeeld 300 aandelen bezit, kan men op 200 aandelen ervan 2 call opties schrijven (die iets dichter atm liggen dan de puts die we zullen kopen), en met die ontvangen premie niet 2, maar 3 puts kopen. Op die manier zijn we én beschermd, en we hebben 100 aandelen vrij staan die wel kunnen genieten van een verdere stijging. De terminologie “in ratio” kopen of schrijven is hier van toepassing.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Conclusie

De collar strategie is een relatief eenvoudige optiestrategie, waarbij we aandelen op een goedkope manier kunnen beschermen. Het “nadeel” van de strategie is dat onze maximum winst op de aandelen begrensd is. 

De strategie kan gebruikt worden om aandelen doorheen earnings te loodsen, maar is evengoed op andere momenten bruikbaar.
Investeer als beginnend belegger genoeg tijd in educatie, want op de beurs is veel meer mogelijk dan enkel aandelen kopen. Wil je zelf met opties aan de slag? Lynx is daarvoor de ideale broker.

Posts created 69

2 gedachten over “Positie beschermen doorheen earnings (CRON)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.