MONTHLY’S WINNERS AND LOSERS

INLEIDING

Wie zich de beursmaand mei nog herinnert, weet dat het een desastreuze maand was voor de financiële markten en in het bijzonder de volatiele cannabissector. De BEL-20 zette toen de grootste daling in meer dan 10 jaar in, ook de AEX verloor ruim 5%. 

Juni lijkt ten opzichte van mei een stukje beter te zijn. Ook al gaat het merendeel van de pennystocks binnen de cannabisindustrie nog altijd achteruit, toch zien we een sterke waardetoename van de CATAC-aandelen. De CATAC-ETF steeg met maar liefst 8,69%. 

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

We mogen niet vergeten dat Canopy slechtere omzetcijfers dan verwacht had neergelegd, dit kan een (in)directe aanleiding geven tot het dalen van een aandeel, wat in dit geval ook zo was. Zo kan een slechte beoordeling (van een CATAC-aandeel) de hele industrie met zich meenemen. Gelukkig zagen we hier een omgekeerde beweging en gingen de andere CATAC-aandelen stijgen. Canopy verloor als enigste CATAC-aandeel deze maand beurswaarde, ze daalden met ongeveer 3%.  

De mening van Cannabis Invest is dat de markt zit te wachten op goed nieuws van buitenaf. Er zijn reeds verscheidene overnames gebeurd in deze industrie, nieuwe overnames lijken dan ook geen effect meer te hebben. Zo kondigde de CEO van Canopy deze week zelfs aan te stoppen met overnames. 

In dat opzicht moet er dus goed nieuws naar buiten komen via een ander middel. Zo is er in de maand Oktober alvast de legalisering van de edibles in Canada. Het zou dus heel plausibel zijn dat opnieuw een drankgigant (zoals reeds bij Cronos gebeurde) instapt in deze nieuwe industrie, verder kunnen we een globaal eetbedrijf die in deze industrie zou investeren ook niet uitsluiten. 

Conclusie

Cannabis Invest kan dus concluderen dat er spannende maanden aan zitten te komen, het zal belangrijk worden om macro-economische en politieke ontwikkelingen in de gaten te houden. Verder zullen de strategische investeringen van bekendere aandelen het meest belangrijk worden voor het sentiment van de sector. 

Dit brengt ons tot slot tot de centrale vraag van vandaag

“Wie waren nu de twee grootste dalers en stijgers”

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

DALERS

1) Massroots (MSRT)  

Massroots, de sociale media entiteit binnen de cannibisindustrie, verloor deze maand 60% van zijn waarde. Zoals Cannabis Invest reeds aangaf in de vorige weekly’s is het handelen in dit aandeel erg speculatief. Sinds juni 2016 heeft het een 900 000 bezoekers op zijn website. Verder lijkt de toekomst van Massroots heel onzeker aangezien ze bijna de 1-dollarcent bereikt hebben en een delisting niet uitgesloten kan worden. Het daalde van 0,0505 $ naar 0,02 $ op een maand tijd. Benieuwd of Massroots de volgende maanden nog zal overleven. 

2) CBDS 

Cannabis Sativa ging ook al geruime tijd achteruit. Als we er de YTD-grafiek bijhalen zien we een daling van 4,20 $ naar 1,35 $ wat een daling van 67,85% impliceert. Een specifieke reden voor de achteruitgang is er niet meteen. Een mogelijke reden kan het algemene negatieve sentiment zijn die nu rond de cannabisindustrie hangt. Als het sentiment weer positief wordt is de kans een pak groter dat ze opnieuw stijgen. 

Cannabis Sativa heeft een heel uitgebreid assortiment. Ze zijn voornamelijk promotor van natuurlijke producten binnen de cannabissector. Zo hebben ze een assortiment van edibles, topicals, zaden en leveringssystemen. Verder hebben ze ook licenties voor medicinale cannabiszaadjes, een cannabiscrème en een bepaalde leveringsservice. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in de Verenigde staten. Het aandeel zakte van 1,93$ naar 1,35$ wat een daling van 30,05% betekent voor de maand juni.

STIJGERS 

1) EVIO   

Evio is een Amerikaans aandeel dat zich specialiseert in analytische testen en adviesdiensten die gelieerd zijn aan de cannabisindustrie. Op hun website claimen ze de nationale toeleverancier te zijn van noemenswaardige testen welke een hoogwaardig kwaliteit binnen de agrarische en biomedische industrie voorzien. 

Een klein weetje, alle laboratoria van EVIO bevinden zich in de Amerikaanse staten waar zowel medische als recreationele cannabis reeds legaal is. Op basis van dit gegeven is EVIO reeds goed gepositioneerd mocht de VS overgaan tot een federale legalisering. EVIO is echter heel fluctuerend en komt zowel voor bij de weekly’s high’s als low’s. het aandeel steeg deze maand met maar liefst 27,27% en trekt als nummer 1 de monthly high’s. 

2) Tilray (TLRY)

Het is leuk nog eens één van de vijf CATAC-aandelen binnen de maandelijkse stijgers te kunnen plaatsen. Bij Tilray was dit echter geen verrassing omwille van de wekenlange dalingen die het aandeel moest ondergaan. Een nieuw steunpunt werd bereikt rond de 34 $ in het begin van juni, een maand later sluit Tilray juni met een positieve noot af op 46,56 $. De koers steeg deze maand met maar liefst 22,49%. 

Voor wie het aandeel niet kent, Tilray doet aan verticale integratie binnen de cannabisindustrie. Zij verrichten onderzoek naar cannabis en verder kweken en distribueren ze ook cannabis. Hun hoofddoel is, via het voortbrengen van de legalisering van cannabis, wereldleider worden in deze groene industrie. Een klein weetje is dat Tilray de eerste GMP-certifed medicinale cannabiskweker werd. 

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.