Maak kennis met: The Cronos Group

Deze keer nemen we The Cronos Group in het vizier, kortweg ook wel “Cronos” genoemd. Het is een Canadees bedrijf, dus je kan de aandelen terugvinden op de TSX (Toronto Stock Exchange) onder de tickercode MJN. Sinds februari 2018  noteert het aandeel ook op de Nasdaq en dit onder de tickercode CRON. Significant feit was dat Cronos ondanks zijn relatief onbekende status – in die tijd (alweer een jaar geleden) – de eerste was die op de Nasdaq in de VS verhandelbaar was.

De notering op de Nasdaq is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf en het weerspiegelt de aanzienlijke vooruitgang die we hebben geboekt bij het versterken van ons bedrijfsmanagement en het uitbreiden van onze wereldwijde impact“, aldus Michael Gorenstein, CEO van The Cronos Group. “Wij denken dat de aandeelhouderswaarde hierdoor op de lange termijn zal groeien. Door het bewustzijn, de liquiditeit en de aantrekkingskracht voor institutionele beleggers te vergroten.

Missie

De missie, het geloof of misschien zelfs – de filosofie – achter het bedrijf is er een van nobele aard. Als bedrijf streven ze geen perfectie na. Ze willen echter wel hun stempel drukken op de bredere sector. En dat willen ze doen door mee te helpen bouwen aan de meest toonaangevende bedrijven in de sector. Cronos wil vooral de perceptie rond cannabis veranderen, door op een verantwoordelijke manier de consumentenervaring te verbeteren. Het bedrijf is voornamelijk georiënteerd op cannabis voor medicinaal gebruik.

Belangrijk voor het bedrijf is ook de actieve feedback die ze krijgen van hun klanten. Ze willen via een keiharde, meedogenloze aanpak – zo lezen we op de website – de beste producten die de sector rijk is, kunnen aanbieden aan hun klanten. Ze transformeren wat ooit een idee was, naar realiteit.

Deze quote vonden we ook het vermelden waard: “Ons doel is om de meest waardevolle internationale cannabis-gemeenschap uit te bouwen, bestaande uit gepassioneerde durvers. Mensen, gedreven door kwaliteit en integriteit, die vastbesloten zijn geschiedenis te schrijven in plaats van erover te lezen.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Structuur

Cronos Group is een wereldwijd gediversifieerd en verticaal geïntegreerd cannabis bedrijf dat actief is in vier werelddelen. Het bedrijf beheert twee Canadese licentie-producenten in volledige eigendom (100% van de aandelen in bezit).

Peace Naturals Project Inc. (Ontario), aan wie de eerste (niet-traditionele) medicinale cannabis-licentie werd verleend door Health Canada, en Original BC Ltd., gevestigd in de Okanagan-vallei (British Columbia).

Het bedrijf heeft meerdere internationale productie- en distributie-platforms. Waaronder: Cronos Israël en Cronos Australië. Via een exclusieve distributieovereenkomst heeft The Cronos Group ook toegang tot meer dan 12.000 apotheken in Duitsland.

Aan de huidige koers van 21.75 $ (notering op Nasdaq) heeft The Cronos Group een marktwaarde van 5.36 miljard $. (Ter vergelijking: Canopy Growth heeft een marktwaarde van 20.83 miljard $. Aurora Cannabis een marktwaarde van 10.19 miljard $.) Aan de huidige koers noteert het aandeel 24,2 x zo duur als haar boekwaarde. (Canopy: 2,8 Aurora: 2,4).

Wat de hoge prijs/boekwaarde voor het aandeel kan verklaren, in vergelijking met haar sectorgenoten, is de meer dan exponentiële groei. Iets dat makkelijk(er) loopt als men zich verticaal integreert in de markt, fysiek groeien kost immers; meer investeringsvermogen, tijd en werk dan overnamedeals financieren.

The Cronos Group vormt op deze manier een partij waar niet naast gekeken kan worden. Alvast een reden om dit te blijven volgen.

Het aandeel heeft een beta-waarde die ook relatief hoog ligt: 4,27. Best een volatiel aandeel dus. Dat spreekt ook voor de bredere sector natuurlijk (Canopy: 3,86. Aurora: 4.85.) Er noteren ook opties op Cronos en ook daar zien we een best hoge volatiliteit die ingeprijsd wordt, de market-makers verwachten dus best nog wat prijs-actie over de korte en mid-lange termijn.

Beta: De marktgevoeligheid van een aandeel, waarbij de Beta van de bredere markt 1 is. Hoger dan 1 betekent meer volatiel dan de markt, lager dan 1 betekent minder volatiliteit.

Het team achter The Cronos group

The Cronos group heeft heel wat talent en ervaring in huis. Michael Gorenstein is de CEO van het bedrijf en tevens stakeholder in Gotham Green. Gotham Green is een privaat investeringsbedrijf dat zich toelegt op startende bedrijven in de cannabis industrie.

Jason Adler is de oprichter en manager van Gotham Green en tevens onafhankelijk adviseur van The Cronos group. Voordat hij Gotham Green oprichtte, was Jason Adler de mede-oprichter en CEO van Alphabet Ventures, LLC, een in New York gevestigd volatiliteits-fonds, dat zich richtte op het identificeren van verkeerd geprijsde activa in verschillende sectoren, activaklassen en geografische gebieden. Jason Adler heeft ook Geronimo, LLC, een AMEX-makelaar/dealer opgericht die markten in opties heeft gestart. Adler begon zijn carrière dan ook als market-maker bij G&D Trading.

David Hsu is de COO van The Cronos group. Zijn expertise omvat financiële en operationele herstructurering en creatie van groei binnen bedrijven. David Hsu heeft ervaring in verschillende sectoren, waaronder verpakte consumentengoederen, productie, distributie, media en transport. Voordat hij bij Cronos ging werken, was hij meer dan 10 jaar actief bij Deloitte/CRG Partners, een vooraanstaand turnaround adviesbureau waar hij noodlijdende bedrijven leidde, met inkomsten van meer dan $ 500M!

En tenslotte hebben we William Hilson die de CFO-rol op zich neemt. Zijn ervaring ligt vooral in de farmaceutische sector, hij werkte voor grote, bekende kleppers (multinationals) als Merck en Serono. Williams expertise omvat financiële operaties, strategie, performance management, sales & marketing, clinical trial management, internationale belasting, debt & equity financiering; inclusief een NASDAQ beursintroductie. Voordat hij bij The Cronos Group kwam, was William ook betrokken bij een aantal fusies, overnames en licentieovereenkomsten in de farmaceutische sector.

In een artikel van mei 2018 werd een vergelijking gemaakt tussen de beste CEO’s in de cannabissector. De finale ging toen tussen CEO Vic Neufeld… van Aphria en Michael Gorenstein… van The Cronos Group.

Neufeld won het toen van Gorenstein, maar sinds het ganse short-rapport debacle weten we niet of Neufeld die plaats nu nog waard is. Kortom, een mooi lijstje waarbij de CEO’s van Aphria, Aurora, Canopy en Cronos onder de loep werden genomen.

Toekomstperspectief

Het bedrijf breidt zijn wereldwijde aanwezigheid snel uit, omdat het zich richt op het opbouwen van een internationaal, iconische merkenportfolio en het ontwikkelen van disruptief intellectueel eigendom.

Met zo’n ervaren team achter Cronos kan dit zeker voor vuurwerk gaan zorgen op termijn. Jaar na jaar wordt de cannabis-sector/industrie meer matuur, een bedrijf als The Cronos group heeft zich ideaal gepositioneerd vanuit dat perspectief.

We zijn ervan overtuigd dat er achter de schermen heel veel mensen, heel actief samenwerken om meer aandeelhouderswaarde te creëren.

The Cronos Group als bedrijf, en investeringsmaatschappij, is misschien een buitenbeentje binnen de sector. Maar het biedt een mooi instrument, om te zien hoe de cannabis-sector zal evolueren, en waar Cronos denkt dat het interessant is om in te gaan/blijven investeren.

Koersontwikkeling

Het mag gezegd worden – hoe je het draait of keert – The Cronos Group heeft er een heel stevig, stijgend traject opzitten. Een aandeel dat fenomenaal sterk gestegen is, en de typische consolidaties (zijwaartse prijs-actie) heeft ondergaan.

Als we op kortere termijn kijken en de RSI er ook bij nemen, zien op een zelfde herhaling van het patroon. De prijs-actie zit in een correctief patroon. Ook het 50-MA en 200-MA zijn mijlenver verwijdert van elkaar. Op dit moment – korte termijn- lijkt het logisch dat de prijs verder zal corrigeren. Het $20 en $16 – $14 niveau zijn speerpunten waar we nu naar kijken.

Conclusie

Toch noemenswaardig te vermelden dat dit soort constructies (Cronos), over de gehele cannabismarkt gangbaar zijn geworden. Waardoor de sector ook bijzonder verweven is geraakt.

Waarschijnlijk ontstaan door de uiterst, lastige start die cannabisbedrijven ervaarden toen die indertijd opgezet werden (we spreken al anno 2014). Ze moesten voldoen aan zware eisen voor een licentie, terwijl ze geen toegang hadden tot banken voor leningen etc., omdat de sector nog niet of ondermaats gereguleerd was.

Wat dat alles betreft (de financieringskant) is The Cronos Group een zeer goede thermometer om de markt mee te meten.

Technische gezien, verwachten we op korte termijn een klein correctie. Genoeg tijd dus, om nog meer over dit bedrijf te leren.

Er bestaan geen goede beleggingen, enkel goede beleggers. Er bestaan wel goede brokers die je alvast op weg kunnen helpen om een beter belegger te worden.

Bronnen en foto’s:
https://thecronosgroup.com
https://www.grizzle.com
https://stockcharts.com

Posts created 69

3 gedachten over “Maak kennis met: The Cronos Group

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.