Hoe ik met een kleine winst uit Pyxus raakte


In september van 2018 ontstond er heel wat tumult omtrent het aandeel Pyxus International Inc. (Ticker: PYX). Pyxus International Inc. is beter bekend onder zijn vorige bedrijfsnaam: Alliance One International. Een tabaksbedrijf – of moeten we het een “holding company” noemen – dat eigenlijk belangen heeft in meerdere tabak telende en tabak verwerkende bedrijven wereldwijd.

Het aandeel werd de hemel ingeschreven, want het zou iets met cannabis gaan doen (daartoe ook de naamsverandering). Er werd gezegd dat Pyxus eenzelfde parcours zou gaan afleggen als Tilray (Ticker: TLRY). Tilray dat in augustus van 2018 nog noteerde rond de $30, om daarna als een raket naar – op zijn top – $300 te knallen. Dit werd zelfs vermeld in de Belgische media.

Tilray stortte daarna weer in, op dit moment noteert het rond de $100. Nog steeds een mooie stijging (als je kocht aan $30), maar wel een daling van 66% op een 4-tal handelsdagen (van $300 naar $100). Geen belegging voor wie een zwak hart heeft.

Don’t get pumped and dumped!

Beginnende beleggers kunnen naïef zijn, de ervaring leert ons echter dat aandelen nooit blijven stijgen, hoe zeer we dit ook zouden willen. Als er overdreven hoge verwachtingen gesteld worden, dan dient men nog meer op zijn hoede te zijn. Als belegger is het zeker niet oninteressant eerder te leren denken vanuit je ongelijk, dan vanuit je gelijk.

Dit is ook hoe ik te werk ging met de Pyxus positie die ik bewerkstelligde.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Aandelen kopen

Eind september (24/09) kocht ik 100 aandelen Pyxus, mijn gemiddelde aankoopprijs (inclusief kosten) bedroeg $25.25 per aandeel. Na de aankoop plaatste ik onmiddellijk een stop-loss order. Het niveau van die stop-loss plaatste ik 10% onder de aankoopprijs, dus rond $22.73.

Na de initiële aankoop steeg het aandeel vrij snel, op het einde van de beursdag noteerde het aandeel een kleine 10% hoger. Van die opportuniteit maakte ik gebruik.

De aandelen beschermen + extra rendement voorzien

Vanaf hier ben ik de aandelen gaan combineren met opties. Vooreerst kocht ik een put optie, een verzekering voor de aandelen. Deze put optie gaf mij het recht de aandelen te mogen verkopen aan $20 (de uitvoerprijs of strike price van de put optie), en ik had dat recht tot de expiratiedatum van het optiecontract (hier was dat 19 oktober 2018).

Op zo goed als hetzelfde moment schreef ik ook een call optie op de aandelen. Hiermee ga ik de plicht aan de aandelen te moeten leveren aan een bepaalde, vooraf afgesproken prijs. In ruil voor deze plicht ontvang ik de verkoopwaarde van het call-optie-contract.

De geafficheerde prijs van een optie dient men steeds maal 100 te doen, daar opties inspelen op een pakket van 100 aandelen. Voor de put optie betaalde ik $117.4 en voor de call optie ontving ik $197.6. Een operatie (kopen put optie en schrijven call optie) waar ik een netto krediet voor ontvangen heb ($197.6 – $117.4 = $80.2).

Risico, rendement en hun verhouding

Nu kan ik al mijn potentiële maximum winst en verlies berekenen. De belegging is gearbitreerd naar risico en rendement. In het beste geval moet ik de aandelen leveren aan $35, dan heb ik een mooie winst op de aandelen. $35 – $25.25 = $9.75 winst per aandeel. Of $975 voor 100 aandelen. De $80.2 strijk ik ook op. Een potentiële winst van afgerond $1055.

In het slechtste geval moet ik de aandelen leveren aan $20. En verlies ik $5.25 per aandeel of voor 100 aandelen $525. Daar kan ik wel die $80.2 van aftrekken, wat mijn maximum verlies beperkt tot afgerond $445.

De potentiële maximum opbrengst is dus $1055, het potentiële maximum verlies $445. Dat geeft mij een hele mooie risk reward verhouding. 1055 / 445 = 2,37.

Bij het sluiten van de beursdag noteert het aandeel PYX rond de $27.65. Een stijging van 26,58% is nodig om tot $35 te geraken. Een daling van 27,67% en we staan terug op $20.

Hieronder zie je een visuele voorstelling van de “profit-loss-curve”. De gestreepte lijn stelt het expiratiedatum-scenario voor. Je ziet mooi dat mijn maximum winst begrensd is op $35 en het maximum verlies begrensd is op $20.

In vakjargon heet deze optiestrategie een “collar”. Collar kan men vertalen als leiband. De collar-strategie is een strategie waarbij men de aandelen strak aan de lijn (leiband) houdt. Zowel aan de bovenkant als aan de onderkant zijn winst en verlies immers gelimiteerd tot bepaalde grenzen.

Om een lang verhaal kort te maken

Tijdens de verdere stijging van Pyxus, kocht ik nogmaals in 2 schijven, 50 aandelen. Wat het totaal op 200 aandelen bracht. Op die aandelen gebruikte ik dezelfde strategie: Ik kocht een put optie om ze te beschermen en ik schreef een call optie voor het extra rendement.

Hierboven zie je een overzicht van de opties die ik verhandelde op Pyxus. Enkel op de gekochte put opties (de bescherming) verloor ik mijn ganse inzet. De calls die ik schreef op de aandelen, daarop kon ik telkens een winst realiseren. Alles samen maakt dit $1196.

Op de 200 aandelen liet ik mij uitstoppen (stop-loss). Wat het verlies beperkte tot -$1051. Samen (gerealiseerde winst en gerealiseerd verlies) maakt dat het verhaal rond, hoe ik met een kleine winst uit Pyxus raakte.

Waarom?

Wat me opviel in deze casus en waarom ik mijn trade zo verhandelde. De optiepremies waren zeer dik, waardoor ik een hele grote premie kreeg voor het schrijven van de call opties. Dat heeft spreekwoordelijk, mijn hachje gered.

Aan de Pyxus-casus hangt zeker een reukje. De kans is reëel dat dit een georganiseerde pump and dump was. Van de vele berichten die ik heb kunnen lezen (op sociale media), de sfeer die gecreëerd werd, leek dit erg veel eigenschappen gemeen te hebben met het pump and dump scenario.

Conclusie

Of je nu met of zonder opties werkt. Zorg dat je mét een handelsplan in de beurs-arena stapt en niet zonder. Leer denken vanuit je ongelijk, eerder dan vanuit je gelijk.

Wat is het beste “advies” dat we kunnen geven? Let wel, er bestaan geen goede aandelen, noch goede tips, enkel goede beleggers. Ben jij op zoek naar een broker die je verder helpt, waar je kan oefenen met een simulatie-rekening alvorens je écht gaat handelen, de markt beter leert inschatten. Blijf dan vooral verder onze artikelen lezen in de toekomst.

Posts created 69

4 gedachten over “Hoe ik met een kleine winst uit Pyxus raakte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.