Een Marijuana ETF?

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange-traded Fund. Het is een fonds dat vrij verhandelbaar is via een beurs (exchange). Het voordeel van een ETF tegenover een traditioneel fonds is de liquiditeit bij het handelen erin. ETF’s kunt u tijdens de beursuren verhandelen, terwijl men voor een traditioneel fonds al snel een afspraak moet maken bij uw beheerder van het fonds (meestal een bank).

Bij traditionele fondsen worden steevast in- en uitstapkosten aangerekend, alsook een beheerskost. Voor de particuliere belegger zijn ETF’s dus best interessant en spaarzaam op kosten. Dat verklaart ook de immer, groeiende populariteit voor ETF’s tijdens de laatste jaren.

Waarom kiezen voor een ETF en niet voor de aandelen?

Het voordeel van een ETF is dat u onmiddellijk al een mooie spreiding hebt in een bepaalde sector en/of regio en dat tegen een aantrekkelijke prijs. Als u zelf al de aandelen wilt kopen die de ETF beheert, dan kijkt u aan tegen veel meer transactiekosten en veel meer posities die u dient te gaan opvolgen.

Het nadeel van een ETF kan dan weer een bepaalde diversificatie zijn, die u zelf liever anders zou zien. Misschien gelooft u dat er slechts een paar bedrijven het zullen maken over het komende decennium en wil u enkel die bedrijven in portefeuille. Dan is de ETF waarschijnlijk niets voor u. Of u kunt de ETF kopen, naast enkele andere specifieke aandelen.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Wie beheert de ETF-portefeuille?

Een interessante site om te kijken hoe ETF’s en fondsen samengesteld zijn is morningstar. Wie aan het hoofd staan van het beheer van een ETF is iets wat grotere partijen steeds opvolgen. Stel dat een fondsbeheerder die goede prestaties behaald, verhuist naar een ander fonds, dan volgen zijn volgers vaak mee met hem.

Een slechte fondsmanager zal men niet lang aan de bak houden. Het is uiteraard de bedoeling dat een fondsmanager de algemene markt verslaat, gemiddeld beter doet en dat liefst voor een zo lang mogelijke termijn.

Welke “assets” bezit de ETF?

Via google of yahoo finance, komen we al snel te weten welke de aandelen zijn die de ETF bezit en in welke verhouding die staan. We kunnen ook naar de website van de uitgever van de ETF gaan en daar de data raadplegen.

Dit af en toe bekijken is zeker een must. Het opvolgen van een ETF, en hoe ze hun “stake” in bepaalde bedrijven bewerkstelligen, is interessant.

HMMJ, een korte geschiedenis

Gezien de cannabissector nog steeds een jonge sector is bestaan er relatief weinig marihuana ETF’s. Eén van de meest bekende (dit was ook de eerste cannabis gerelateerde ETF die op de markt kwam) is de Horizons Marijuana Life Sciences Index (ticker: HMMJ).

HMMJ had zijn IPO op 4 april 2017 en noteert in Canadese dollar op de TSX (Toronto Stock Exchange). De HMMJ ETF tracht een zo goed als mogelijke correlatie te behouden met de North American Marijuana Index.

Goed en slecht nieuws!

Onafhankelijk of je nu kiest voor het handelen in de ETF of individuele aandelen, blijft het interessant het koersverloop van een index of sectorgebonden ETF te volgen, omdat dit je een goede voeling kan geven met hoe de bredere, markt, sector of regio presteert. Dat is het goede nieuws!

Het slechte nieuws is, dat sinds begin 2018 het voor particuliere Europese beleggers, niet meer mogelijk is om te handelen in buitenlandse ETF’s. Dit heeft te maken met de MIFID 2.0 regels die recentelijk ingevoerd werden. Om de particuliere beleggers te beschermen heeft de Europese Unie aan buitenlandse uitgevers van ETF’s de regel opgelegd dat deze verplicht zijn een document op te stellen, in de taal van het land waar de ETF verhandelbaar gesteld wordt. De meeste van die buitenlandse uitgevers willen dat niet doen (want het is een relatief kostelijk proces), waardoor de meeste ETF’s dus spijtig genoeg niet meer verhandelbaar zijn voor het bredere publiek.

Ik wil toch echt die ETF!

Beleggen en de financiële wereld zou niet zijn wat het is, als daar niet ook achterpoortjes bestonden. Er bestaan dus nog steeds mogelijkheden om toch die HMMJ ETF in te slaan. De eerste mogelijkheid is relatief simpel, maar geen oplossing voor de retail-belegger. Als je meer dan 500 000 euro op je rekening hebt, dan kan je je als “pro investeerdeer” laten registreren, waardoor je niet meer onder die regelgeving van die Mifid regels valt. De gemiddelde retail belegger belegt met een vermogen van rond de 5 000 à 10 000 euro, dus vaak is dit geen oplossing voor deze groep.

Een alternatief is de ETF op te nemen via opties, want opties handelen op een ETF kan wél nog steeds voor de particuliere belegger. Aan opties zijn ook weer 2 nadelen verbonden. Als je niets over opties weet, dan dien je toch te investeren in wat studie opdat je basisconcepten goed onder de knie hebt. Dat je weet wat je doet. Opties zijn zeker complexe financiële producten, met een hefboom karakter. In de handen van een onervaren belegger kan dit een zelfmoordwapen zijn.

Hoe je kan inspelen op de HMMJ ETF met opties – gezien de aard en complexiteit van het beestje – zullen we behandelen in een tweede artikel.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Conclusie

ETF’s hebben de laatste jaren een ongekende groei aan populariteit gekend. Wereldwijd zit er heel wat vermogen in ETF’s, alle grote spelers (banken en vermogensbeheerders) doen eraan mee.

Onafhankelijk of je wil handelen of niet via de ETF, blijft het een handig instrument om voeling te houden met de bredere sector en/of regio.

Minpunt: ETF’s zijn niet meer toegankelijk voor de particuliere belegger. Pluspunt: Via opties kunnen we toch nog aanspraak maken op de ETF.

Laat je bijstaan door ervaren beleggers, zoek een betrouwbare broker. Plan je trade en trade je plan. Onthou dat falen om te plannen, gelijk staat met plannen om te falen.

Posts created 69

7 gedachten over “Een Marijuana ETF?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.