De weg naar de legaliteit

https://lh5.googleusercontent.com/Mt9-_ReQPB_dICmDE8HU3CmKDzp09wqoDhswU-C4CfTqdznmll2k_OWgc9x-GYSUbDuhkoY4IaWE7dYl1RNYgxdDVzLqY5CfOAk2ovenvm3_wb998QMAWMKFCTGJWvsyQUapgbYCA0lEgiHcHg


Inleiding

Er zijn maar enkele momenten in de beurswereld die een dusdanig grote opportuniteit hebben geboden. Bijvoorbeeld de ‘gold rush’ van 1850 en de jaren 30 tijdens en na de drooglegging in de VS. Vooral dit laatste is een mooie vergelijking met wat er nu aan de hand is. Want wat is de impact van een product dat enkele jaren in het illegale milieu heeft geleefd en nu plots gelegaliseerd wordt?

Als we gewoon naar de top drankbedrijven kijken (zowel in Europa als er buiten) zien we dat de marktkapitalisatie van deze bedrijven heel hoog liggen de dag van vandaag. Hieronder de marktkapitalisatie van enkele grote alcohol bedrijven en cannabis bedrijven.

Alcohol bedrijven

Naam Huidige koers MarktkapitalisatieBeurs
Anheuser-Busch InBev (BUD)68.78 $137 miljardNYSE
Molson Coors Brewing Company59.30 $12.81 miljardNYSE
Heineken (HEIA)78.48 €45.33 miljard AMS

Cannabis bedrijven

Naam Huidige koers Marktkapitalisatie Beurs
Cronos15,57 CAD2.78 miljard Toronto
Aurora Cannabis7,45 CAD7.42 miljardToronto
Tilray76.50 USD7,13 miljardNasdaq
Aphria7.89 CAD1.97 miljardToronto
Canopy 39.49 CAD13.53 miljardToronto

Een kleine rit doorheen de geschiedenis: het is belangrijk om weten dat er voor 1916 ongeveer 1000 brouwerijen waren in de VS. Tijdens de drooglegging was er geen enkele (legale) meer. Cannabis daarentegen is wel al legaal geweest maar kende gewoon nog geen grote industrie zeker niet voor de recreatieve cannabis. Vroeger werd het eerder gebruikt voor op basis van geneesmiddelen. Aangezien de typische recreatieve cannabis nog nooit in het legale milieu is geweest kunnen we hier moeilijker de vergelijking leggen over hoeveel cannabis bedrijven er zullen zijn. We zien nu enorm veel potentieel bij zowel de kleine als de grote cannabis (kweek) bedrijven. Net zoals er ook veel potentieel was bij de alcohol bedrijven in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Indien we kijken naar de alcoholconsumptie van Canada zien we dat er gemiddeld  58 liter bier per inwoner per jaar wordt gedronken. Indien de vergelijking wordt gemaakt bij cannabis krijgen we een interessante inzage. Volgens het ‘Statistics Canadian’ is er in het jaar 2017, 20 gram cannabis per persoon gebruikt in heel Canada. Als je weet dat Canada 37 miljoen inwoners heeft dan is het ook makkelijk te berekenen hoeveel kilogram cannabis er gehandeld is geweest, namelijk 7,4 miljoen kilogram.

In totaal is er een 5,6 miljard CAD aan cannabis gespendeerd geweest in dat jaar. ‘Statistics Canada’ heeft berekend dat deze 5,6 miljard nog verder kan groeien tot 6,5 miljard tegen 2020 of met andere woorden een stijging van 16% op 3 jaar tijd.

Productie

Nu we deze berekening en vergelijking hebben op de bierconsumptie en bij de mogelijke cannabisconsumptie is het tenslotte belangrijk te weten hoeveel de cannabisbedrijven kunnen produceren per jaar. Hierbij baseren we ons op de CATAC-aandelen (Cronos-Aurora–Tilray-Aphria-Canopy). Net zoals we in de algemene markt de FAANG-aandelen hebben, welke gekend zijn als de 5 meest populaire en best presterende technologieaandelen hebben we ook de CATAC-aandelen welke de 5 populairste en beste presterende cannabisaandelen op dit moment zijn.

Naam Notering openingNotering max Notering huidigProductiehoeveelheid (in KG)
Cronos0.80 CAD19.81 CAD15.58 CAD55 000
Aurora Cannabis0.10 CAD16.24 CAD7.44 CAD570 000
Tilray21.67 USD300 USD76.50 USD/
Aphria0.75 CAD24.75 CAD7.89 CAD230 000
Canopy3.35 CAD76.68 CAD39.49 CAD470 000

In de vorige berekening zagen we dat er in het jaar 2017 7,4 miljoen kg aan cannabis werd verkocht. Indien we de productiehoeveelheden van de CATAC optellen komen we nog niet eens aan 1,5 miljoen kilogram. Deze CATAC-aandelen zijn dan ook bezig met zoveel mogelijk overnames te doen.

Tegenwoordig zien we dat er ook een verschuiving is in de behoefte naar Cannabis. Cannabis wordt nu en nog meer in de toekomst voor andere doeleinden ook gebruikt zoals bij:

  • Joints/Blunds/Pijpen
  • Vaporizers: Cannabisolie
  • Edibles: eten verwerkt met cannabis
  • Drinks: (niet)-alcoholische drank met cannabis
  • Sprays
Azarius Smartshop Headshop Wietzaden

De laatste jaren is er ook een zware opkomst van de vaporizers zowel cannabis als niet-cannabis gerelateerd.

Er kan dus ook van uitgegaan worden dat binnen dit ‘vape-segment’ er ook een enorme toename zal zijn. Bovendien zijn er nog twee nieuwe sectoren binnen het recreationele gebruik zijnde de ‘edibles’ en dranken.

Edibles zijn eetwaren die vermengd worden met cannabis. Vroeger bestond dit al bij de gekende spacecake, we zien nu in landen/staten waar het al gelegaliseerd is dat er ook groepen ontstaan waarbij er gekookt wordt met cannabis. Hierbij is het zeker interessant om de tv-zender VICE te bekijken.

Dan is ook nog de drankindustrie een mooi voorbeeld hiervan. Onlangs werd er door een grote drankgigant (Constellation brands) 3,8 miljard $ geïnvesteerd in een van de CATAC-aandelen (Canopy growth), dit vertaalde hem in een enorme koersstijging van het aandeel en ook in de algemene markt werd er vertrouwen getankt.

Wat doen andere beursgenoteerde bedrijven?

De hierboven vermelde voorbeelden vinden we allemaal terug in de gewone consumptiesector. Nu is het ook belangrijk te kennen welke soort bedrijven deze producten gaan maken. Het basisproduct van al deze goederen is uiteraard cannabis wat dan ook door de typische cannabis kweekbedrijven zal geproduceerd worden. Nu zullen er ook bedrijven zijn die de cannabis zullen gebruiken om er vape-olie van te maken dit kan uiteraard ook aangeboden worden door de kweekbedrijven zelf.

Drankbedrijven zoals constellation brands zullen cannabis invoeren om er dranken van te maken. Nu is het enkel nog wachten op voedingsindustrie en de tabaksindustrie. Hoewel we bij de deze laatst vermelde industrie ook al een verschuiving gezien hebben van het gekende tabaksbedrijf ‘Pyxus’. Recentelijk is er ook een deal tussen Cronos en de de tabaksfabrikant altria gemaakt ter waarde van 1.8 miljard $.

Uiteindelijk zal de voedingsindustrie ook cannabis(olie) invoeren om te verwerken in hun eten (stel je voor een Twix op basis van cannabis).

Tot slot heb je dan ook nog de (bio)-medische sector die op cannabis springt. Zo zullen er nu eenmaal in de toekomst meer geneesmiddelen gemaakt worden op basis van cannabis. De klassieke producten die men nu al aanbiedt zijn sprays.

Conclusie

De toepassing van cannabis is quasi oneindig en deze sector staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk waarbij de illegaliteit stilletjes aan zal verdwijnen en waarbij de legale markt de overhand zal nemen. Bovendien biedt dit ook een grote opportuniteit om hierin te investeren. Volgende argumenten mogen zeker als legitieme reden beschouwd worden:  

  1. Cannabis bedrijven produceren aan low-cost en verkopen tegen een mooie marge.
  2. Er wordt een beleving rond het consumeren van cannabis gecreëerd.
  3. Het is een nieuwe sector die nog een lange weg te gaan heeft.
  4. Het is een product die op een breed gamma kan toegepast worden.
  5. Er nog meer landen tot overgang van legalisering zullen gaan nadat Canada het voorbeeld  stelde als eerste van de G7-landen.

Indien u zelf geïnteresseerd bent om te investeren in  cannabisbedrijven, dan moet u beroep doen op een broker. Via onderstaande knop (CannabisInvest) vindt u meer informatie terug over LYNX. Dit is de broker in België met het grootste aanbod van cannabisaandelen tegen een heel lage commissiekost.

Druk op CannabisInvest voor een gratis informatiepakket bij LYNX.

Posts created 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.