Cannabis en een veranderende industrie

Cannabis en wetgeving, een industrie in beweging

In een industrie waar beleid verandert, dient er een hoop te gebeuren. Vaak gaat dit samen met een complexe samenhang van omstandigheden. Beleidsbepalers hebben vaak de grootst mogelijke moeite om het nieuwe beleid dat ze voor ogen hebben aan haar kiezers (en andere congresleden) te verkopen. Gepresenteerde visies en ideeën worden door de ene groep omarmd, door de andere groep afgeschoten. Een derde partij vindt dat de maatregelen nog lang niet ver genoeg gaan.

Voor bedrijven in deze markt zijn er weinig reglementaire zekerheden. En toch zullen zij hun plannen moeten presenteren aan beleggers en andere geldschieters. Dit zorgt voor een zeer volatiele situatie, wat inherent is aan een jonge, groeiende industrie.


Kort geleden nog werd de Farmbill 2018 aangenomen. Hierdoor kan men in de VS, federaal zaken doen als het gaat om hennep en daarvan afgeleide producten. Eerder kon dit enkel binnen de grenzen van staten waar dit legaal was. Met de onzekerheid in het achterhoofd door de federale wetgeving. Institutionelen en banken waagden zich zodoende tot die tijd niet aan de markt. Hier komt nu verandering in. Een wereld aan mogelijkheden gaat voor ons open.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

De belegger

Een gedeelte van de beleggers houdt zich er juist mee bezig om dit soort opportuniteiten in de geschiedenis te onderscheppen. De reden is heel simpel. Wanneer je een voorspellende waarde kunt genereren en je met grote waarschijnlijkheid tot de conclusie kunt komen dat de desbetreffende industrie potentie heeft, dan heb je een voordeel.


In dit geval gaat het dus over een voorsprong in het ontdekken van toekomstig beleid. Met andere woorden: Je investeert tijd, aandacht en later ook vermogen aan een voorspelling die over een nog onbekende termijn een veelvoud aan vermogen zou kunnen opleveren.

Het is een soort niche binnen de beleggerswereld. Het gaat gepaard met risico’s die ver uitstijgen boven de gemiddelde marktrisico’s. Ook kunnen er winsten ontstaan die veel hoger zijn dan de gangbare winsten die er als belegger te verdienen zijn. Termen als: “no guts, no glory” geven aan dat als je het risico van verlies niet dragen kunt, je je beter niet in deze gelederen bevindt.


Het is een terrein waar cowboys en piraten elkaar tegenkomen. Als de bulls een mooie run aan het maken zijn, raken ook beleggers met een heel ander risicoprofiel in deze markten verstrikt. Ze wilden niet de volgende hype missen, maar bleven uiteindelijk achter met een portefeuille vol aandelen die zwaar onder water staan door het slecht gekozen instapmoment. Ze verkopen met verlies in de dumpweken om later nog eens terug te keren om datzelfde avontuurlijke ritje over te doen. Zelden met een ander effect.


Falen om te plannen, is plannen om te falen


De belegger die succesvol uit de strijd wil komen, heeft een plan nodig. Is de hype eenmaal goed begonnen en rijzen de aandelenprijzen de pan uit, dan wil je vooraf weten wat je gaat doen en waarom precies. Wil je gebruik maken van de volatiliteit, dan bieden de verschillende vormen van TA (technische analyse) heel wat mogelijkheden. Stap je erin voor de lange termijn, bedenk dan hoeveel kapitaal je kunt missen en stel duidelijke doelen voor jezelf. Hoe lang wil ik het aandeel bezitten? Op welk niveau wil ik mijn verlies beperken (cut your losses) en wanneer wil ik winst pakken en waarom? Misschien zit het in je planning om bij te kopen wanneer het aandeel lager noteert?

Door goed te bedenken wat je volgende stappen zullen zijn, zal je een stuk minder handelen op basis van emoties en de volatiliteit beter aan kunnen. Het volgen van nieuws, beleggersfora en opiniestukken gaan gepaard met belangen en dien je zodoende met een korrel zout te nemen.


De cannabismarkt is er eentje nog boven anderen waar regelgeving aan verandering onderhevig is. De verschillende licentievereisten voor bedrijven en andere regels op nationale niveaus maken dat het een markt is om je goed in te verdiepen.

Ook een goede broker kan van pas komen tijdens je onderzoek (due diligence).
Posts created 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.