Beleggen, waar begin ik eigenlijk aan?

Deel 3: Wat is beleggen?

Het beleggen in financiële producten kan gezien worden als een manier om meer rendement te behalen dan het traditionele spaarboekje. Echter zijn er verschillende manieren om toe treden tot het beleggerslandschap. Je kan kiezen om jouw vermogen te laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder. In dit geval geef jij jouw geld dat je op overschot hebt aan hen waarbij zij het gaan investeren in de financiële markten. Een bank of vermogensbeheerder gaat een beleggersprofiel aanmaken en zal hierbij aan de hand van het beleggersprofiel jouw gelden gaan beleggen in producten als: 

  • Obligaties 
  • Fondsen 
  • Aandelen 
  • ETF’s 
  • Munteenheden 

De specialisten binnen deze bank zullen dan trachten om de best presterende producten aan te schaffen om er zo voor te zorgen dat er een meerwaarde op jouw geld kan gecreëerd worden. Merk wel op dat het nadeel van zo een vermogensbeheerder/bank vaak gepaard gaat met hoge kosten. Deze kosten gaan van makelaarskosten tot beheerskosten. Het is dus zeker mogelijk om een meerwaarde te behalen na aftrek van al deze kosten. Maar ook niets is minder waar wanneer gezegd wordt dat dit een duurdere optie is. Stel u zich voor dat u ook toegang zou kunnen hebben tot deze producten, maar dan aan een veel goedkoper tarief. Dan gaat u er toch voor? 

Dit brengt ons dan bij de tweede mogelijkheid van het beleggen en dat is dat je zelf jouw vermogen gaat beleggen. Je kan ervoor kiezen om zelf in financiële producten (dezelfde als de hierboven opgesomde producten) te beleggen. De aanschaffing ervan doe je via een makelaar of ook wel broker genoemd. Een broker is net als de bank, een tussenpersoon van jou (de retailbelegger) en de financiële markten. Bij het openen van een effectenrekening bij een broker, voorziet de broker jou van een handelsplatform. 

Via dit handelsplatform heb je toegang tot alle producten die ze aanbieden en sta je volledig vrij om deze al dan niet aan te schaffen. Merk wel op dat wanneer je jouw geld zelf wilt gaan beleggen, je hiervoor ook een soort van basiskennis voor nodig hebt. Je moet dus weten dat het ook risico’s inhoudt. Bij slecht beheer kan je veel van jouw geïnvesteerd kapitaal verliezen. 

Concreet: Wanneer je genoeg kennis hebt en je bewust bent van het risico dat beleggen inhoudt, kan je beginnen aan de stap en een effectenrekening openen. 

Met welk bedrag start ik met beleggen? 

In principe kan je met elk bedrag beginnen, dus dit wilt ook zeggen met €50. Hoewel dit niet echt aan te raden is. Ook al is een broker veel goedkoper dan een bank of vermogensbeheerder, je dient wel nog altijd het makelaarsloon van deze broker te betalen op de transacties die je uitvoert.

In onderstaand voorbeeld maken we gebruik van een Amerikaans, Canadees en Europees voorbeeld en de impact die het heeft op het ingelegde bedrag per aandeel. Hierbij gaan we, louter als voorbeeld, drie willekeurige aandelen selecteren die je zou kunnen aankopen: UBER (US), Aphria (Canada) en WDP (Europa). Deze wil ik vergelijken met een inleg van € 100, € 1000 en € 3000. Merk op dat deze koersen verschillen van hun huidige waarde.

  • Inleg van € 100/ 100$ / 100 CAD 
Naam  Koers StuksKosten (commissie + beurstaks) Absolute waardeVereiste stijging voor break-even 
Uber3035,32 $95,32 $5,91%
Aphria5,50166,31 CAD94,31 CAD 7,17%
WDP234 € 6,32 € 98,32 6,86%
  • Inleg van € 1000/ 1000$ / 1000 CAD 
Naam  Koers StuksKosten (commissie + beurstaks) Absolute waardeVereiste stijging voor break-even 
Uber30328,36 $968,36 $0,87%
Aphria5,501759,37 CAD971,87 CAD0,97%
WDP2343 € 9,46 € 998,460,95%
  • Inleg van € 3000 / 3000$ / 3000 CAD 
Naam  Koers StuksKosten (commissie + beurstaks) Absolute waardeVereiste stijging voor break-even 
Uber309815,29$2955,29 $0,52%
Aphria5,5054021,20 CAD 2991,20 CAD 0,71%
WDP23125 € 16,06 € 2891,060,55%

Conclusie

We merken op dat hoe groter de inleg per aandeel is, hoe beter dit voor de belegger is. Absoluut betaal je natuurlijk wel meer kosten indien je met € 3000 werkt ten opzichte van € 1000 en € 100 maar verhoudingsgewijs is het een ander verhaal.

Als we naar de vereiste stijging voor break-even kijken, dan merken we op dat als er met een inleg van € 100 werken, we ruim meer dan 10% rendement moeten halen op ons financieel product. Zou je midden maart hebben belegd in tijden van het Covid-19 virus, dan zou dit mits de juiste aandelenkeuze gelukt zijn. Echter is het de bedoeling dat er in normale tijden ook rekening wordt gehouden met de inleg per aandeel.

Als we opnieuw naar dezelfde kolom kijken maar dan met een inleg tussen de € 1000 en € 3000, dan zien we meteen een heel ander verhaal. Waar we bij € 100 nog meer dan 10% rendement op ons product moesten halen, valt dit helemaal terug naar een percentage tussen 1% en 2%. Dit is al meteen een veel realistischer verhaal.

CannabisInvest wil nogmaals benadrukken dat het geen intentie heeft om enig advies te geven in een bepaalde productkeuze noch in de grootte van een beleggingsportefeuille. Wel willen wij de (beginnende) belegger inzage geven in de verschillende mogelijkheden waarbij er kan belegd worden en inzage geven in het verschil van de ingelegde bedragen per financieel product. Indien u meer informatie wenst over een broker waarbij u kan beleggen, dan kan u hier alvast een GRATIS digitaal informatiepakket aanvragen.

Posts created 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.