Beleggen in cannabis

Beleggen in cannabis, uit het dagboek van een beginnend belegger.

Als je succesvol wilt beleggen dan heb je te maken met een enorm aantal facetten. Wanneer ben je succesvol, hoe stel je doelen? Hoe ga je om met je eigen psychologische mankementen? En ken je deze eigenlijk wel?

Zoals je zelf ook kunt bedenken zijn er meerdere valkuilen waar je in kunt struikelen. Om de kans hierop te verkleinen ga je jezelf verdiepen in specifieke markten, reeds gebruikte methoden tot succesvol beleggen en online cursussen volgen. Ook ga je op zoek naar analisten die verschillende invalshoeken en strategieën benoemen. Nog vaker komt het voor dat je een analist volgt omdat je graag wilt geloven in het gedachtengoed dat hij verkondigt. Dit omdat het op een lijn ligt met uw eigen investeringen.

Wat bedoelen we hiermee?

Het is heel menselijk om een analist te volgen en te geloven omdat hij predikt waar jij je goed bij voelt. Je hebt er geld in geïnvesteerd en dus kan je maar beter op zoek gaan naar redenen waarom je gelijk zou hebben en naar analisten die dit “gelijk” verkondigen.

Hoe je hierin terecht komt?

Laat mij hier een verhaal vertellen om duidelijk te maken wat ik bedoel. Op een goede avond, vol van energie en misschien wel na het gebruik van een geestverruimende genotsknots, besef je hoe het een goed idee is om in de cannabusiness te investeren. Je hebt genoeg gelezen over het veranderende gedachtegoed rondom de plant en verbaast jezelf al jaren dat er nog steeds mensen zijn die enkel gevaar in cannabis zien.

In een vlaag van geestelijke superioriteit kom je op het idee om hier iets mee te doen. Je voelt je namelijk een “early adopter” en hebt gehoord hoe rijk mensen geworden zijn die op tijd in (en uit) de internetbubbel stapten. Of om een hedendaags voorbeeld te geven, de bitcoinhype.

Het credo “onderzoekt en gij zult vinden” lijkt als een splinter in uw geest te blijven steken en onderzoek doe je tegenwoordig op het internet. Google, nieuwswebsites en de facebookgroepen helpen je aan jouw eerste informatie. Ook heb je snel een account op de eerste de beste broker aangemaakt zodat de boot niet wordt gemist. Meer en meer lees je erover en de eerste winsten zijn  gemaakt. Je ziet dit als een perfect moment om bij te kopen want, je bent rustig aan begonnen met een paar honderd euro. Had je nu maar… en voor je het weet heb je jouw originele inzet vertienvoudigd.

Het aandeel stijgt verder en je raakt zo zelfverzekerd en tevreden dat niet alleen de mensen in jouw directe omgeving mogen weten waar jij je mee verbonden hebt. Ook collega’s en buren horen nu van je prestaties, je vooruitziende blik en het toekomstperspectief van de cannabisindustrie.

Op dit moment heb je er zo veel tijd en geld in geïnvesteerd en de druk op jouw psyche zo ver opgevoerd dat de enige uitweg een verdere stijging moet zijn.

Dit gebeurt niet. De (tijdelijke) top is bereikt, nog sneller dan dat de aandelen gestegen zijn zakken ze nu weer naar beneden. Maar goed dat je al wat berichten hierover gehoord en gelezen had. De zinnen: “het kan niet altijd blijven stijgen” en “tussendoor winst pakken” krijgen in deze nieuwe dimensie een andere betekenis doordat nu de koersen dalen, in plaats van stijgen.

Je raakt in paniek maar al snel herpak je jezelf. “Nee, geen paniek” denk je. Ik blijf vertrouwen. Niet voor niets ben ik in deze sector gestapt. Ik vertrouw er in en laten we eerlijk zijn, het is geen bitcoin. Dit zijn “echte” bedrijven met echte inkomsten. “Weet je wat?” ik volg de adviezen die ik op de verschillende fora lees” en “buy the dip like a mofo!”.  Je mentale investering raakt op zijn top.


Fomo

Drie dagen later en een volgende consolidatie verder herinner je de term “fomo”. Ook al zo’n woord dat je 3 maanden geleden nooit gebruikte. Fomo (fear of missing out) ofwel, de angst voor het missen van geluk. Dit blijkt een grote en waarschijnlijk zelfs een te grote rol te hebben gespeeld in de hierboven beschreven strategie.

Gedesoriënteerd kom je tot de conclusie dat het anders moet. De hele investering lijkt een grote farce, een wassen neus en je begrijpt niet hoe je hier in hebt kunnen tuimelen. Op dit punt voel je je boos en radeloos maar je komt tot het besef dat dit ook dat geen zin heeft.

Je maakt de weg naar binnen en stelt jezelf vragen als: “Wat voor een belegger ben ik eigenlijk?” en “Welke kwaliteiten bezit ik?” en “Wat zijn mijn slechte eigenschappen (valkuilen)?”.

Dit verhaal is een samenstelling  uit de ervaringen die ik bij mijzelf en in mijn omgeving ondervonden heb de laatste jaren. Emoties gaan op en neer, zorgen voor frustratie en blijdschap. Veel beginnende beleggers zullen zich hierin kunnen terugvinden en om een hele simpele reden. Zoals ik al schreef zit een groot onderdeel van het succes dat je kan bereiken als belegger in de menselijke  psychologie, de strategie die je hanteert en hoe goed je jezelf kent:

  • Ben ik een gokker?
  • Ben ik een analist?
  • Kan ik goed omgaan met verliezen?
  • Heb ik behoefte aan zekerheid?
  • Ben ik technisch onderlegd om een grafiek te kunnen lezen?
  • Laat ik mij makkelijk gek maken?
  • Enz.

Wat kunnen we hieruit concluderen?

Welnu, je kunt het ook zo zien. Beleggen is als een puzzel, echter geen gewone puzzel. Het is een dynamische puzzel die bestaat uit meerdere delen, de huidige stukjes veranderen van waarde en er worden nieuwe stukjes toegevoegd: van nieuws over bedrijven of de sector tot bedrijfsresultaten of overnames, enzovoort.

Daarnaast is het een spel met valse, foutieve of incomplete stukjes die je moet leren onderscheiden. Dit heeft de recente soap rondom Aphria je kunnen bijleren.

Lukt dit laatste je, dan zal dit je helpen om betere keuzes te maken en voel je je minder gekwetst wanneer je toch de verkeerde analist vertrouwde. Op ons platform verschijnen er regelmatig artikelen die je meer inzicht kunnen geven in het doen en laten als belegger.

Like onze facebookpagina en volg ons twitteraccount om in de toekomst direct onze nieuwe artikelen te kunnen lezen.

Posts created 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.