Aurora cannabis: deel 3

Lees hier deel 1 waar we dieper ingaan op de identiteit van het bedrijf, de oprichters, hun licenties, productiefaciliteiten, productiehoeveelheden en strategische investeringen. In deel 2 van onze reeks rond Aurora cannabis een overzicht van de vele overnames die Aurora reeds deed in het verleden en hoe zo’n overname juist in zijn werk gaat. In deel 3 onderwerpen we Aurora aan een grondige technische analyse.

Technische analyse

Over de zin en onzin van technische analyse gaan we ons in dit artikel niet uitspreken. Wat echter wel een zekerheid is, er wordt veel onzin verteld over technische analyse. De technische analyse wordt door beginnende beleggers vaak op een ongenuanceerde manier gebruikt, met alle gevolgen van dien.

We doen een poging om een technische analyse te maken op het aandeel Aurora Cannabis. Het eerste wat we zullen doen is een grafiek bekijken die zich over een zo lang mogelijke periode uitstrekt. Gezien Aurora zijn IPO nog maar enkele jaren geleden had, hoeven we geen decennia ver te gaan terugkijken. De grafiek start in 2015 (we gebruiken weekbaren).

De reden waarom we eerst het langetermijn plaatje bekijken is – vrij voor de hand liggend – om de trend vast te stellen. Het aandeel zit absoluut in een stijgende trend, dat is duidelijk. Uiteraard zijn er ook de noodzakelijke, tussentijdse correcties geweest.

Op bovenstaande grafiek geven de groene pijlen de dominante trend aan (stijgend of bullish), met daaropvolgend telkens de correcties (oranje pijlen: dalend of bearish) op die dominante trend.

Een stijgende trend kenmerkt zich door hogere toppen en hogere bodems. Een dalende trend kenmerkt zich door lagere toppen en lagere bodems. Als we de prestatie van Aurora bekijken sinds 2018 (de voorlaatste hoogste top), daaropvolgend een intra-week hogere top in oktober van 2018, maar (!) in 2019 zagen we voorlopig een lagere top, echter nog geen lagere bodem. Die meest recente bodem ligt op 5$, die daarvoor op 4$. Voorlopig kunnen we dus besluiten dat Aurora nog steeds in een stijgende trend blijft. En dat we nog steeds bezig zijn met een correctie op de laatste stijging.

Voor de duidelijkheid in het groen, de meest recente stijging (of uitbraak van het vorige niveau), en de correctie, in het paars, op die stijging. Die correctie is dus nog steeds bezig.

Aan de juiste kant van de probabiliteit zitten

Als we beleggen is het in principe de bedoeling dat we investeren om later een meerwaarde te boeken op die investering. We willen dus aan de juiste kant staan. We willen iets kopen dat binnen de termijn van onze tijdshorizon zal stijgen.

En een doorgedreven kennis en praktische kunde van de technische analyse kan ons daarbij helpen. Om een projectie te maken van wat mogelijk is in de toekomst gebruiken we Elliott wave theory. Mocht je hier nog nooit van gehoord hebben, dan loont het zeker de moeite dit pad eens verder te ontdekken. De meeste beleggers haken immers vrij snel af, wanneer ze EWT gaan bestuderen. Een reden te meer om niet te snel op te geven.

Elliott wave theory kan heel complex en ingewikkeld lijken wanneer je er voor het eerst kennis mee maakt, maar tegelijkertijd is het een heel intuïtieve en voor de hand liggende manier (theorie) om te kijken naar koers- en patroonontwikkeling. Eenmaal je je door die moeilijke, eerste fase worstelt, kan EWT daarna heel natuurlijk aanvoelen. EWT is immers ook grotendeels gebaseerd op het concept van pi, een verhoudingsgetal dat in de natuur ook overal te meten is (de gulden snede, etc).

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Elliott wave theory

Deze theorie helpt ons dus, om met een zo groot mogelijke kans op slagen, te investeren. Cannabis-aandelen (deze website) is hier niet “to make a quick buck” in deze sector, we zijn hier voor de lange termijn. We bekijken de evolutie graag met engelengeduld, dus ook de EWT passen we toe met de focus op het langere termijn plaatje.

Volgens de EWT verloopt de dominante trend in 5 golven (1, 2, 3, 4 en 5) en de correctie op die dominante trend gebeurd in 3 golven (A, B en C). We ontwaren zo’n 1,2,3,4,5 golf, en als we dat scenario (of projectie) volgen, dan zijn we nu in de correctieve fase, waarbij we de A en de B reeds gehad zouden hebben. De vraag rest dan, waar zal de C-golf terecht komen.

Om die steun-niveaus te ontwaren gebruikt EWT, Fibonacci retracements en extensions. Op dit moment lijken er twee scenario’s plausibel, de C-golf kan eindigen rond het 4$ niveau.

Maar de C-golf kan ook eindigen rond het 2$ niveau (dat zou een 100% retracement zijn, statistisch komt dit vaak voor). De projecties of koersdoelen (Fibonacci-extensions) worden ook aangegeven op boven- en onderstaande grafiek.

Op de korte termijn zitten we duidelijk in een correctieve fase (zijwaartse tot dalende bewegingen op dag en weekbasis).

Om op korte termijn te besluiten of onze vooropgestelde EWT scenario’s geldig blijven, zullen we de koersevolutie opvolgen. Een heel sterk hulpmiddel op dat moment is het nagaan van divergenties (positieve en negatieve divergentie) tussen de koers-, RSI- en volumeontwikkeling. Dit kunnen we bekijken met dagbaren, 8 of 4 uur baren, etc.

Moet ik nu alles verkopen, want het gaat dalen zegt die EWT

We willen, als belegger, zeker rekening houden met bepaalde scenario’s. De cannabis-sector is jong, dynamisch, in ontwikkeling, een puber in groei, met alle volatiliteit dien tengevolge.

Dus het is heel realistisch, en wordt hier ook bevestigd door de EWT analyse, een verdere daling is zeker mogelijk (cfr. probabiliteit). Paniek is echter een slechte boodschapper, het hangt uiteraard af van je eigen belegger stijl, je visie – en of die korte (trader), midlange of lange termijn is – etc. en wat je plan voorschrijft om nu te gaan doen.

Ook in de bredere aandelenmarkten zit er blijkbaar wat druk op de ketel, jongere sectoren (venture capital) en de betrokken bedrijven zullen in zo’n scenario nog even aan de voordeur blijven staan.

Weten wat een stop-loss order is of hoe je je Aurora-aandelen kan beschermen met een optiestrategie (een collar-strategie bijvoorbeeld), dat zal je misschien beter doen slapen.

Conclusie

Technische analyse kan een hulpmiddel zijn om beslissingen te nemen als belegger. Het is een tool uit onze gereedschapskoffer. De meeste mensen zijn onbekend met Elliott wave theory. Beginnende beleggers spreken wartaal over voortschrijdende gemiddeldes, RSI, MACD, etc.

Op langere termijn kijken we ook liever naar de fundamentele analyse, en hoe een bedrijf zich financieel ontwikkeld, maakt het bedrijf op consistente basis winst en hoe herinvesteert het bedrijf deze winst om de toekomstige groei van het bedrijf zo optimaal mogelijk te realiseren.

Wil je zelf beter worden, je technisch analytische skills verbeteren of optimaliseren. Zorg dat je je laat ondersteunen door collega beleggers met wat ervaring en een goede broker, die ook investeert in educatie van zijn klanten, is uiteraard een must.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion
Posts created 69

Eén gedachte over “Aurora cannabis: deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.