Aurora Cannabis: deel 2

De cannabisplant is door de geschiedenis heen op verschillende manieren gebruikt, of het nu ging over een spirituele toepassing of een medicinale. Een ding is zeker, cannabis is terug van weggeweest. We zien nu een resem aan bedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten. De moeilijkheid voor de investeerder die er ook zijn (cannabis)graantje van wil meepikken ligt hem in het kiezen van een goed bedrijf/aandeel.

Zo kan je op verschillende manieren een beslissing maken om te investeren in de cannabissector. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je te baseren op:

 • Fundamentele analyse
 • Technische analyse
 • Sentiment
 • Professioneel advies

Een combinatie van de vier bovenstaande termen is alleszins de beste manier om al dan niet over te gaan tot een aankoop of verkoop. In dit deel gaan we verder in op Aurora cannabis dat eerst en vooral deel uitmaakt van de CATAC-aandelen. De CATAC-aandelen bestaan uit 5 beursgenoteerde cannabisbedrijven zijnde:

 • Cronos
 • Aurora Cannabis
 • Tilray
 • Aphria
 • Canopy Growth

Deze 5 bedrijven zijn doorgaans het meest bekend onder de cannabisbelegger. Samen hanteren ze de grootste beurswaarde binnen de cannabisindustrie. De CATAC-aandelen kunnen dus alleszins ook beschouwd worden als een soort van graadmeter voor de cannabisindustrie. Verder is er ook een andere soort graadmeter, namelijk de ETF HMMJ die ook enkele van de CATAC-aandelen in zijn bezit heeft. Hier kan u meer lezen over de functie van een ETF en diepgaander over de HMMJ-ETF.  

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

In deel 1 over Aurora cannabis werd een korte beschrijving gegeven over:

 • De identiteit van Aurora cannabis
 • De oprichters
 • Hun licenties
 • Hun productiefaciliteiten
 • Hun productiehoeveelheid
 • Hun strategische investeringen

Aurora heeft de beleggers de laatste twee jaar alleszins in spanning gehouden. Rendementen van meerdere 100’en procenten waren niet onrealistisch, uiteraard ging dat gepaard met de nodige volatiliteit. Dit houdt deze sector alvast spannend. De cannabisbelegger kan dus maar beter stalen zenuwen hebben. In het rapport van vandaag gaan we iets verder in op de overnames van Aurora.

Soorten overnames

Alvorens we het gaan hebben over de verschillende overnames van Aurora, is het interessant om de verschillende types overnames die er bestaan, te bespreken. Een overzicht:

 • Friendly takeover
 • Hostile takeover

1) Friendly takeover

De Engelse term friendly takeover verwijst naar het Nederlandse “vriendelijke overname”. Dit is een overname waarbij het management en het bestuur van het overgenomen bedrijf akkoord gaan met de overname. Er wordt een overnamebod gedaan (een biedprijs gesteld) en het bedrijf dat overgenomen wordt, gaat hiermee akkoord. Althans, als de aandeelhouders zich hiermee akkoord verklaren…

Het is immers belangrijk te onthouden dat u als aandeelhouder mee kan beslissen of een bedrijf al dan niet overgenomen wordt. Als aandeelhouder kan je dus stemmen of het bedrijf waar jij in geïnvesteerd hebt, mag overgenomen worden. Afhankelijk van hoe de overname technisch functioneert, kan de aandeelhouder ofwel aandelen ontvangen van het nieuwe moederbedrijf ofwel cash ontvangen.

In de meeste gevallen is het zo dat wanneer het bestuur van het bedrijf een overname goedkeurt, de aandeelhouders hiermee akkoord gaan. Het grote struikelblok waarbij een overname al dan niet doorgaat, gaat over de aandeelprijs die ervoor betaald moet worden.

Als conclusie kunnen we onthouden dat bij een “friendly takeover” het overnamebod hoger ligt dan de huidige aandelenprijs. Als aandeelhouder wordt je beloond met een premie bovenop de huidige waarde van het aandeel.

2) Hostile takeover

Zij die een basiscursus aan Engels onder de knie hebben, weten dat dit type van overname angst kan zaaien bij de aandeelhouder. Letterlijk vertaald is dit een vijandige overname, hierbij wil het bestuur of management van het bedrijf dat overgenomen zal worden, de overname eigenlijk niet. De overnameprijs ligt dan vaak ook onder de meest recente aandelenkoers.

Recentelijk is er ook in de cannabisindustrie geprobeerd om een ‘hostile takeover’ te doen slagen, herinner u zeker en vast de poging van Green Growth Brands om CATAC-aandeel Aphria over te proberen nemen. In theorie zijn er ook nog verschillende tactieken om de andere partij op de knieën te krijgen. Denk zeker aan:

 • Poison pill
 • Golden parachute

De Poison pill tactiek is een defensieve strategie die gebruikt wordt door het bedrijf dat op het punt staat overgenomen te worden. De naam op zich betekent al niet veel goeds (gifpil of zelfmoordpil) en betekent eigenlijk niets meer dan een verzameling van tactieken die gebruikt worden om een bedrijf minder aantrekkelijk te maken voor potentiële overnemers. Concrete voorbeelden zijn het verkopen van activa, dochterondernemingen.. hierdoor kan de koers van het aandeel verwateren waardoor het minder aantrekkelijk wordt om het over te nemen.

Een Golden Parachute zijn alle voordelen die aan de top van een bedrijf kunnen gegeven worden indien ze toelaten dat het bedrijf overgenomen mag worden. Voorbeelden van extra-legale voordelen die deze top zou kunnen krijgen zijn opties van het bedrijf, extra gelden, participatie in aandelen… zo kan er in het contract van de CEO bijvoorbeeld staan dat ze enkele miljoenen krijgen wanneer het bedrijf zou overgenomen worden.  

Doel van overnames

De afgelopen drie jaar heeft Aurora verscheidene overnames gedaan, een overname gebeurt altijd met een bepaalde reden. Hieronder zullen twee redenen worden uitgelegd, welke zeker en vast ook op Aurora cannabis kunnen toegepast worden.

 • Verticale overname
 • Horizontale overname

Een verticale overname is een overname waarbij het hoofdbedrijf (in dit voorbeeld Aurora) een ander bedrijf overneemt welke in een andere stap van de economische cyclus staat. Om het simpel uit te drukken als Aurora cannabiskweker is en ze hun cannabis willen laten leveren via online leveringen kunnen ze ofwel een leveringscontract aangaan met een leverancier of simpelweg deze leverancier overnemen. Zo heeft Aurora strategische investeringen in Namaste Technologies.

worm's eyeview of white and black concrete building

Een horizontale overname is de overname van een bedrijf dat actief is in dezelfde sector of in een andere sector. De reden voor zo’n overname is om zich geografisch te gaan uitbreiden (binnen hetzelfde land of daarbuiten). Een leuk voorbeeld hierbij is de overname van Pedanios GHB door Aurora cannabis. In plaats van hun eigen (medicinale) cannabis te gaan verkopen in Duitsland (of Europa) kon Aurora er ook voor kiezen om een Duitse cannabisproducent over te nemen. Iets wat in dit geval gebeurde.

Tijdslijn van Overnames door Aurora Cannabis

18/08/2016: CanvasRX Inc

Het bedrijf kan omschreven worden als een soort van adviesorgaan binnen de cannabissector. Meer bepaald geeft het advies aan patiënten van Aurora hoe ze veilig en effectief moeten omgaan met de medicinale cannabis. CanvasRX kiest een bepaalde soort van cannabis en registreert deze bij het type patiënt. Verder kunnen ze ook informatie verstrekken aan medici die bereid zijn om cannabis te gebruiken. Volgens Cannabis Invest is dit soort service van enorm belang op lange termijn. Het is nu eenmaal logisch dat cannabis wereldwijd meer en meer gelegaliseerd zal worden, een goed advies aan elke partij zal in de toekomst dus ook belangrijker worden. De totale waarde van de overname bedraagt 23 miljoen Canadese dollar.

04/04/2017: Peleton Pharmaceuticals

Peleton heeft een cannabis productiefaciliteit ter grootte van 3700 m² dat zich in Pointe-clair, Québec bevindt. Wanneer de faciliteit op volledige productie draait moet er jaarlijks 3900 kg hoogkwalitatieve cannabis gekweekt kunnen worden. De overname door Aurora is opnieuw van strategische waarde omwille van de hoge kwaliteit van de cannabis, de lage kost en de aanwezigheid in Montreal waardoor ze in Québec en aansluitende provincies zouden kunnen leveren. De overnamewaarde bedroeg 7 miljoen Canadese dollar.

26/05/2017: Pedanios GMBH/ Aurora Deutschland

Na de overname van Pedanios veranderde Aurora de naam naar Aurora Deutschland. Pedanios zorgt voor import, export en distributie van medicinale cannabis in de Europese unie. Het is geen geheim dat cannabis meer en meer gelegaliseerd wordt en zal worden, in die zin heeft Aurora er dus ook niet slecht aan gedaan om zich te mengen op de Europese markt via de overname van Pedanios. Begin 2017 werd een nieuwe cannabiswet voor medicinale cannabis in Duitsland unaniem goedgekeurd. Aurora gaf 20,9 miljoen Canadese dollar voor Duitslands grootste producent. Deze overname zou procentueel gezien wel eens de beste investering kunnen zijn als men rekening houdt met:

 1. De toekomst van (medicinale) cannabis in Europa
 2. De populatie van Duitsland (en Europa)
 3. Verdubbeling van verkopen in de eerste maand van activatie wetgeving
 4. Gemiddelde prijs per gram is hoger in Duitsland/Europa dan in Canada

02/10/2017: Urban Cultivator

Urban cultivator (de naam zegt het misschien zelf) is een bedrijf dat toepassingen ontwikkelt om binnenshuis (cannabis)planten te kunnen zaaien en oogsten. Het bedrijf is reeds 7 jaar in ontwikkeling en zou ongeveer een 2.5 miljoen in omzet per jaar kunnen genereren (dit eind 2017). Hun materiaal is heel makkelijk implementeerbaar voor elk persoon. De waarde van de overname bedroeg rond de 2 miljoen Canadese dollar.

02/10/2017: BC Northern Lights Ent

Het bedrijf is operationeel sinds 2001 en heeft reeds meer dan 10 000 van hun systemen verkocht. Het is marktleider in de ontwikkeling, het fabriceren en het verkopen van binnenhuis “hydroponics” systemen. Met zo’n systeem kan je  telen zonder gebruik te maken van grond. De producten bestaan uit broeikassen, kweekproducten, filters en voeding. De overname werd afgerond samen met de bovenstaande overname van “urban cultivator” en dit ook voor een waarde rond de 2 miljoen Canadese dollar.

23/11/2017 en 19/04/2019: Hempco food and fiber

Hempco food and fiber was al voor 52% in handen van Aurora op 23/11. Verder besliste Aurora om de overige 48% ook over te nemen tegen een waarde van 63,4 miljoen Canadese dollar. Het bedrijf bestaat reeds 12 jaar als respectabel en betrouwbare partner in de Hemp-industrie. De producten kan je opdelen in vezel, voeding en nutraceuticals voor mens en dier. Ze hebben een productiefaciliteit van 5200 m² die gelegen is in Alberta. Aurora heeft Hempco overgenomen om hun positie binnen de globale hemp en CBD-industrie te versterken.  

30/11/2017: H2 Biopharma inc

Aurora was uiterst geïnteresseerd in dit bedrijf omwille van hun productiefaciliteit die bestaat uit 4500 m² en hun strategische ligging aan het vliegveld van Pierre-Elliot Trudeau international airport. Deze faciliteit zou jaarlijks 4500 kg aan cannabis moeten kunnen voorzien. Bovendien heeft Aurora ook nog het recht om voor 136 000$ een extra 19 Ha land op te kopen. De totale waarde van deze overname bedroeg 25 miljoen Canadese dollar.

04/12/2017: Aurora Larssen LTD

het oorspronkelijke Larssen ltd dat een ontwikkelaar en designer is van serres, werd eind 2017 overgenomen door Aurora. het bedrijf bestaat reeds 30 jaar en heeft zich hierdoor reeds gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van serres. Larssen zal belangrijk worden voor Aurora voor nieuwe toekomstige faciliteiten in Europa die aan GMP-standaarden moeten voldoen.

glass greenhouse

15/03/2018: Cannimed Therapeutics

Deze overname zal bij de beleggers samen met onderstaande overname Medreleaf nog vers in het geheugen zitten. Cannimed is een internationaal, bio-farmaceutisch bedrijf dat opereert vanuit Canada. Het is voornamelijk actief in de medische cannabissector. Een leuk weetje over Cannimed is dat het de eerste producent is die een licentie voor medicinale cannabis gekregen heeft. Het is bovendien reeds 17 jaar aanwezig in de markt. Het was tevens Aurora’s tweede grootste overname ooit, ter waarde van 1,1 miljard Canadese dollar.

24/04/2018: Medreleaf

Waar Cannimed de eerste gelicenseerde cannabisproducent was, is medreleaf de meest bekroonde producent. Medreleaf zet als bedrijf heel veel in op R&D waarbij er gestreefd wordt naar innovatie, efficiënte en volledige optimalisatie van de bedrijfsprocessen. Als bedrijf is het dus niet enkel belangrijk dat je middelen inzet om een eindproduct te bekomen, maar is het nog beter dit allemaal zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Via deze overname kunnen ze ook toetreden tot de Europese markt in landen zoals Italië en Duitsland met de bedoeling om in de toekomst ook in andere Europese landen aan de slag te kunnen, dit allemaal omdat ze GMP-certified zijn. De waarde van de overname was tevens de grootste ooit van Aurora cannabis en kan afgerond worden op 2,5 miljard Canadese dollar.

08/08/2018: Anandia laboratories

Anandia laboratories is net zoals de meeste overnames van Aurora Cannabis, wereldwijd actief. Ze zijn actief binnen de wetenschappelijke tak waarbij ze zich specialiseren in genomica, plant ontwikkeling, onderzoeken van ziektes en het meer efficiënt maken van het kweekproces. De oprichter, Jonathan Page, is een gerenommeerd wetenschapper (zeker binnen onderzoeken van cannabis). Zo heeft Anandia laboratories het voordeel van enkele belangrijke intellectuele eigendommen te bezitten, waar nu ook Aurora zijn graantje van meepikt. Deze overname is dus van cruciaal belang voor hun verticale overname-strategie. De waarde van de overname bedroeg 10 miljoen Canadese dollar + uitgifte van 12 716 482 aandelen en 6 358 210 warrants.  

10/09/2018: Agropro en boreal

Een overname van de grootste Europese producent en leverancier van Hempproducten (Agropro) en een overname van Borela welke een hemp processor en leveringsbedrijf is, legt Aurora uiteraard geen windeieren. Op volle productie kan kunnen de bedrijven meer dan 1 miljoen kilogram aan hemp per jaar genereren, dit op een oppervlakte van 1600 Ha. Aurora heeft bovendien ook nog de mogelijkheid om dit verder uit te breiden naar 3000 Ha in landen als Litouwen, Letland, Estland en Polen. De overname geschiedde voor 8,1 miljoen Canadese dollar + een extra 1,4 miljoen in aandelen.

23/11/2018: ICC Labs

Dit bedrijf is een volledig gelicenseerde producent en distributeur van medicinale cannabinoïden. Ze hebben onder andere vestigingen in Uruguay en Colombia waardoor Aurora nu ook het Zuid-Amerikaanse continent binnentreedt. De overname van ICC Labs brengt enkele mooie voordelen met zich mee waarbij low-cost productie en en de grootte van de serres zeker mogen meegerekend worden. Naar schatting kan er op volledige productie 450 000 kg hemp per jaar worden geproduceerd. Een extra voordeel is de strategische ligging van ICC Labs, de vestiging ligt 5 minuten van Canelones International Airport. Het bedrag van de overname werd afgesloten op 290 miljoen Canadese dollar.

14/01/2019: Whistler

Whistler heeft een goede reputatie bij zijn patiënten via de ontwikkeling van bekende cannabismerken die organisch gekweekt zijn. De overname zorgt er ook voor dan Aurora extra toegang heeft tot de organische cannabismarkt. De waarde van de overname bedroeg 175 miljoen Canadese dollar.

Indien u zelf geïnteresseerd bent om te investeren in cannabisbedrijven, dan moet u beroep doen op een broker. Hier kan u over LYNX verder informatie verstrekken. Dit is de broker in België en Nederland met het grootste aanbod van cannabisaandelen tegen een heel lage commissiekost. Voor verdere interesse in LYNX, kan u hier een informatiepakket aanvragen.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion
Posts created 69

3 gedachten over “Aurora Cannabis: deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.