10 tips (voor cannabis beleggers) om beginnersfouten te voorkomen


Wanneer je gaat investeren in de cannabisindustrie is de kans groot dat dit komt doordat je gelezen hebt over hoge rendementen. Er zijn inderdaad spectaculaire winsten te behalen, maar hou ook rekening met scherpe dalingen (zie screenshot).

Tip 1: Beleg nooit met geleend geld en altijd met geld dat u de komende jaren kunt missen.

Het lijkt verleidelijk, de hoge rendementen die te behalen zijn. Echter, de cannabisindustrie is een jonge markt. Dit gaat gepaard met ups en downs. Zorg dus dat wanneer u besluit een rekening te openen bij een broker, dat u gespaard hebt.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Tip 2: Sluit u aan bij groepen waar beleggers zich verenigen zoals op facebook, of bij een  beleggersclub.

Hier kunt u gedachten uitwisselen, interessante artikelen delen en meningen van anderen aanhoren. Veel mensen vinden het leuk om vragen te beantwoorden en andere beleggers te helpen.

Tip 3: Lees! En blijf lezen

Er zijn verschrikkelijk veel boeken over beleggen en investeren te vinden. Wanneer u zelf belegd is dit waarschijnlijk een “reis voor het leven”. Zorg dus dat u over voldoende kennis beschikt voor u een eerste order inlegt. Dit kan een hoop “leergeld” schelen. Sommige brokers bieden hierbij zelf begeleiding aan om een eerste order samen in te leggen. Dit kan een vertrouwensgevoel geven.

Tip 4: Kies een broker uit die bij u past

In België en Nederland zijn er verschillende brokers. De ene richt zich op zoveel mogelijk service bieden, door bijvoorbeeld webinars te organiseren. De ander let alleen op het zo goedkoop mogelijk aanbieden en er zijn brokers die zich allround opstellen. Goede service, een mooi handelsplatform met real time koersen en niet al te hoge kosten. Wanneer de focus vooral op de tarieven ligt, dan bestaat de kans dat wanneer u cannabisaandelen wilt kopen, de koersen alleen in € te zien zijn. Dit kan vervelend zijn wanneer u wilt investeren in het land waar het bedrijf zich gevestigd heeft.

Tip 5: Maak een plan

Voor u begint met beleggen, is het slim om te overwegen een degelijk plan op te stellen. Vraag uzelf af of u mentaal sterk genoeg bent voor dalingen van 10% (op dagbasis). Dit komt geregeld voor in de cannabusiness. Wilt u voor de lange termijn uw geld in bedrijven stoppen, of korte ritjes (kopen en snel weer verkopen) maken? Wat zal het met uw eigenwaarde doen op het moment dat uw hele portefeuille +30% staat? Weet u dan zeker dat u goed kunt beleggen, of is er dan ook nog ruimte voor realistische gedachten?

Schrijf op wat u wilt bereiken. Is 20% winst op een aandeel goed voor u? Zet het op papier, maak er een regel van en verkoop wanneer het doel bereikt is. Vergeet echter niet dat op de beurs er één ding misschien nog belangrijker is dan grote winsten behalen. Namelijk geen geld verliezen. Hoe u dit risico kunt beperken leest u in tip 7.

Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1. (quote Warren Buffett)

Tip 6: Leg maandelijks een vast bedrag in (in plaats van alles in een keer)

Als u start met beleggen, en u houdt €500 per maand over, dan kunt u elke maand aandelen kopen. Wanneer u begint zou het echter ook kunnen zijn dat u een startkapitaal van bijvoorbeeld €15.000 tot uw beschikking heeft. U zou dit dan in een keer kunnen investeren, maar een veiligere manier is door bijvoorbeeld elke maand €500 of €1000 te beleggen en zo rustig uw portefeuille op te bouwen. Stel, u heeft direct die €15.000 geïnvesteerd in de ETF HMMJ (zie grafiek), en u deed dit in oktober. Dan bent u in december al zo’n 40 á 50% van uw startkapitaal verloren. Wanneer u in oktober echter €1000 investeerde, en datzelfde in november en december zou doen, dan zou u tegen januari nog €12.000 cash hebben en in januari na weer een nieuwe storting waarschijnlijk gaan profiteren van de stijgende trend die zich ingezet heeft.

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion

Tip 7: Beveilig uw portefeuille met stop loss orders

Het beveiligen van de portefeuille, erg belangrijk, echter vaak “vergeten”. Gevorderde beleggers  doen dit door middel van “opties”, echter als beginnend belegger kunt u zich daar beter (nog) niet aan wagen.

Een simpele manier om toch uw beleggingen te beveiligen is door simpelweg van te voren te bepalen: Tot hier verlies, en niet verder. Dit hangt er een beetje vanaf hoeveel risico u wilt/durft te nemen. U zou bijvoorbeeld een stop-limiet order kunnen plaatsen op 10 of 20% onder het aankoopbedrag (bijvoorbeeld: u koopt een aandeel á €10 en plaatst een stop-limiet order op €8. Uw broker zorgt dan vanzelf dat uw aandelen verkocht worden en zo heeft u nooit meer risico dan 20% gelopen.

Tip 8: Spreid uw beleggingen

Laten we nog even uitgaan van een startkapitaal van €15.000. U heeft in november veel gelezen over Aphria en bent, zoals zoveel beleggers overtuigd van een goede toekomst voor dit bedrijf. Wanneer u op dat moment het besluit nam in dit, volgens velen, aandeel met groot potentieel in te stappen, kwam begin december van een koude kermis thuis. Een aantal al dan niet tegen fraude aan hikkende short partijen verschenen met een artikel over het bedrijf. Dit rapport stelde dat Aphria een scam was en het bedrijf $0 waard zou zijn. Dit is uiteraard niet het geval, maar het aandeel is wel gehalveerd.

Zorg daarom in de portefeuille voor spreiding. U kunt kiezen voor spreiding binnen de cannabissector, maar uiteraard kunt u ook overwegen een defensief deel op te bouwen in de portefeuille, door bijvoorbeeld dividend aandelen te kopen. Moraal van dit verhaal: nooit op één paard wedden. Er zijn geen zekerheden op de beurs.

Tip 9: Volg de goeroes

Elke sector kent zijn goeroes. Bent u value belegger, dan is het slim om mensen als Warren Buffett en Charlie Munger te volgen. Belegd u liever in opties, dan zijn er ook tal van experts te vinden. Zoek daarom uit wie er in de cannabis industrie er voor u uitspringt. Aangezien de sector jong is, zouden wij vooral adviseren naar de interviews te kijken met de CEO’s van de grotere bedrijven via bijvoorbeeld FTMIG. Voor het technische deel kunt u terecht bij de chartguys.

Tip 10: Ga op zoek naar een mentor

Beleggers beginnen vaak met het maken van (dure) fouten. Slechts 5-10% van de particuliere beleggers maakt structureel winst op jaarbasis. Onze laatste tip is, wanneer u bovenstaande tips al toepast, om er een mentor bij te zoeken. Iemand waar u, financieel of technisch gezien tegenop kijkt. Iemand waar u naar luistert, en iemand die u “de waarheid durft te zeggen”. Een mentor kan ervoor zorgen dat u groeit als belegger, en niet telkens in dezelfde valkuilen valt. Hij (of zij) kan advies geven over de broker die bij u past, helpen uw plan (zie tip 5) op te stellen en te toetsen of u zich aan dit plan houdt.

Mocht u deze tips als waardevol ervaren, like dan onze facebook pagina voor al onze artikelen. Deel het met uw vrienden en wees welkom in onze facebookgroep om informatie uit te wisselen met honderden andere cannabis geïnteresseerden!

Wietzaden, cannabis, autoflowering zaden, Greenhouse, Dutch Passion
Posts created 69

2 gedachten over “10 tips (voor cannabis beleggers) om beginnersfouten te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.